В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на

...
В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на
Коментари Харесай

Финландският парламент обсъжда присъединяване към НАТО

В Народното събрание на Финландия през днешния ден стартират диспути за присъединение на страната към НАТО за по-добра отбрана от възможна съветска експанзия, съобщи организация Франс прес, съгласно която кандидатстване за участие е " доста евентуално ".

Въпреки най-новите изказвания на Москва, че ще разположи нуклеарни оръжия в Балтика, в случай че Финландия или прилежаща Швеция се причислят към водения от Съединени американски щати западен боен съюз, Хелзинки има желание да вземе решение бързо. Миналата седмица министър-председателката Сана Марин съобщи, че съгласно нея то ще бъде взето " до няколко седмици ".

Преди нахлуването на Русия в Украйна финландският парламент беше разграничен по въпроса за присъединение към НАТО. Сега обаче се обрисува ясно болшинство измежду 200-те депутати в поддръжка на присъединение при гласоподаване, което може да се състои до лятото. Според оценки на финландски медии, стотина от народните представители към този момент са решили да поддържат тази политика, а единствено 12 са срещу. Другите чакат дебатите, с цел да изразят позицията си.

В нова " бяла книга " показана предходната седмица от държавното управление на депутатите, не се показва публична позиция, само че се акцентира, че единствено участието в НАТО разрешава да се употребява отбраната на известния член 5 за груповата защита.

Швеция следи деликатно финландското решение. Скандинавската страна, която не е била във война от два века, също обмисля да се причисли към Алианса, отбелязва Агенция Франс Прес.

Нараства болшинството от шведи, подкрепящи присъединение към НАТО, съгласно оповестени през днешния ден резултати от социологическо изследване, съобщи Ройтерс.

Проучването е извършено от института „ Демоскоп “, по поръчка на вестник „ Афтонбладет “ и включва 1177 изявленията, извършени в интервала сред 14 и 19 април. Резултатите от него демонстрират, че 57 % от шведите поддържат участие в НАТО – с 6 процентни пункта повече спрямо сходно изследване през март. Броят на съперниците на присъединение към алианса са спаднали на 21 % от 24 % през март, а този на колебаещите се - на 22 % от 25 %.

Анкетата от месец март бе първата, която сподели, че болшинството от шведите (51 процента) са за присъединение към НАТО.

Швеция не е взела участие във война от времето на Наполеон, а политиката ѝ за сигурност се основава на „ безучастие във военни съюзи “, отбелязва организацията.

Но съветското настъпление в Украйна, което Москва назовава „ специфична военна интервенция “, накара Швеция, също като Финландия, коренно да премисли позицията си. Шведското държавно управление преразглежда своята политика за сигурност и съответният отчет би трябвало да бъде показан до края на месец май. Управляващите социалдемократи организират вътрешнопартиен спор дали да отдръпват дългогодишното си опълчване на участие в НАТО.

Социологическото изследване сподели също повишаване на поддръжката за участие в НАТО измежду гласоподавателите на Шведската социалдемократическа работническа партия, като обявяващите се за присъединение са доста повече от отхвърлящите го.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР