В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на

...
В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на
Коментари Харесай

Финландия гледа към НАТО, решението ще бъде взето „бързо“

В Народното събрание на Финландия през днешния ден стартират диспути за присъединение на страната към НАТО за по-добра отбрана от възможна съветска експанзия, съобщи организация Франс прес, съгласно която кандидатстване за участие е " доста евентуално ".

Въпреки най-новите изказвания на Москва, че ще разположи нуклеарни оръжия в Балтика, в случай че Финландия или прилежаща Швеция се причислят към водения от Съединени американски щати западен боен съюз, Хелзинки има желание да вземе решение бързо. Миналата седмица министър-председателката Сана Марин съобщи, че съгласно нея то ще бъде взето " до няколко седмици ". Преди нахлуването на Русия в Украйна финландският парламент беше разграничен по въпроса за присъединение към НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сега обаче се обрисува ясно болшинство измежду 200-те депутати в поддръжка на присъединение при гласоподаване, което може да се състои до лятото. Според оценки на финландски медии, стотина от народните представители към този момент са решили да поддържат тази политика, а единствено 12 са срещу. Другите чакат дебатите, с цел да изразят позицията си. В нова " бяла книга " показана предходната седмица от държавното управление на депутатите, не се показва публична позиция, само че се акцентира, че единствено участието в НАТО разрешава да се употребява отбраната на известния член 5 за груповата защита. Швеция следи деликатно финландското решение. Скандинавската страна, която не е била във война от два века, също обмисля да се причисли към Алианса, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР