в парламента и срещите при президента не дават отговор на

...
в парламента и срещите при президента не дават отговор на
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до хаос с машините при избори 2 в 1?

в Народното събрание и срещите при президента не дават отговор на въпроса ще има ли държавно управление. Ако партиите не съумеят да стигнат до консенсус и 46-ото Народно заседание не излъчи кабинет, то наесен ще се надигнем пред два типа - за президент и за парламент. Това може да породи съществени усложнения поради напълно.

Според компанията снабдител - до този миг има няколко разновидността да бъдат осъществени двата вота. Ако изборите са, ще е належащо софтуерът да бъде изменен и да се гласоподава с две цифрови бюлетини на една машина. Има вид това да се случва с една или с две обособени карти. Съответно излизат и две обособени разписки, които се пускат в разнообразни кутии. Другият вид е да бъдат купени спомагателни устройства и по този начин във всяка секция да има друга машина за двата вота. Не е изключено обаче изборите да бъдат на разнообразни дати. Тук усложненията към този момент се чака да са чисто логистични. Дали ни чакат два типа избори наесен към момента не е изрично ясно. Времето за организацията им обаче става все по-кратко. Заради машинния избор се появява въпросът ще може ли да гласуваме и за президент и за парламент на едно устройство?

„ Да, това е допустимо. В последна сметка това са компютри, които могат да бъдат настроени ”, сподели изпълнителният шеф на „ Сиела норма ” Веселин Тодоров.

Ще се откри ли компромис за сформиране на държавно управление?
 Избори 2 в 1 - машинното гласоподаване ще е софтуерно предизвикателство Избори 2 в 1 - машинното гласоподаване ще е софтуерно предизвикателство
Ако желаеме избори 2 в 1, софтуерът би трябвало да се сътвори, да се модифицира, да мине проби за сигурност – такова нещо не е юридически...

Първият вид е гласоподаване на едно устройство с две цифрови бюлетини. Така ще се усили и времето за гласоподаване, само че не двойно, счита специалистът. Вторият вид е гласоподаване с две карти, само че по този начин може да се стигне до безпорядък.

„ Трябва да се закупят доста нови карти, което е съвсем невероятно при настоящия международен недостиг. Другият проблем е в секционните комисии, които ще би трябвало да ръководят по два разнообразни комплекта карти за всяка машина ”, посочи още Тодоров.

Вторият вид е и гласоподаване на две разнообразни машини, само че това ще излезе доста по-скъпо, защото ще би трябвало да бъдат закупени повече от 10 000 устройства в допълнение. Възможно е двата типа избори да не бъдат планувани в един ден, а през седмица. Всички тези въпроси в последна сметка ще бъдат изяснени от ЦИК, когато стане ясно ще се стигне ли до два типа избор наесен. Засега от комисиятаотказват коментар по тематиката.

" При избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, броят на машините за гласоподаване може да е непълен. Ако изборите са поотделно, са нужни най-малко две седмици с цел да се приготви техниката ", разяснява експертът по киберсигурност Ясен Танев пред БТВ. Запитан допустимо ли е да гласуваме в един ден той счита, че машините могат да го създадат, в случай че в тях е зареден базов програмен продукт, който да даде тази опция. За да вършиме избори, са нужни пари, време и технология, която да ги обезпечи, добави той.

Експертът изясни, че софтуерът би трябвало да се модифицира и да премине през проби за сигурност. Той посочи, че при два избора ще е належащо почти два пъти повече време за всеки гласоподавател да гласоподава. Така въпросите са два – времето за основаване на софтуера и дали ще стигнат машините
 Избори 2 в 1 на 24 октомври? Избори 2 в 1 на 24 октомври?
Дебатите в Народното събрание не дадоха отговор на въпроса на електората кой е изменник. Такова е общото мнение на политическите наблюдаващи, к...

Според специалиста от техническа позиция е по-лесно двата типа избори да се проведат настрана, само че с задоволителен интервал от време сред тях. Той счита, че на последните избори на 11 юли е подложен връх по качество и скорост на осъществяването при гласуването.

ЦИК стартира от ден на ден да схваща технологията. Всеки идващ машинен избор ще става по-лесен за осъществяване, чака Ясен Танев. По въпроса коя част на машините се поврежда най-често той сподели, че това са параваните, когато има проблем със закрепването им.

Още по тематиката: 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР