В парламента депутатите коментираха процедурата по отстраняването на главния прокурор

...
В парламента депутатите коментираха процедурата по отстраняването на главния прокурор
Коментари Харесай

Скандал в парламента кой уронва престижа на съдебната власт

В Народното събрание депутатите разясниха процедурата по отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Развихри се скандал сред " Демократична България " и Движение за права и свободи на тематика кой тъкмо уронва престижа на правосъдната власт. Христо Иванов предложения на спор за конституционни промени по тематиката всички парламентарни групи.

Очаквано, тематиката с отстраняването на основния прокурор първи повдигнаха от " Демократична България ". Изразиха подозрение, че Висш съдебен съвет ще се произнесе позитивно. Според тях Иван Гешев уронва редовно престижа на правосъдната власт.

Искам да ви попитам с ръка на сърцето като български жители и патриоти - какъв авторитет, Боже мой, има българската правосъдна власт, изключително българската прокуратура, изключително основния прокурор. Че имаме няколко произнасяния на Европейския парламент, съответно за бездействия на основния прокурор, че България е под три мониторинга и последният отчет още веднъж ни припомня казуса с ненаказуемостта и безотговорността на основния прокурор, сподели Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

От Движение за права и свободи реагираха остро с думите, че ще вземат участие в съвещания за правосъдна промяна, само че като става въпрос за престижа на правосъдната власт имат въпроси.

Ако желаеме да приказваме за това кой уронва престижа на правосъдната власт, къде е тук диалогът за Лозан Панов. Той не урони ли престижа на правосъдната власт? Той не беше ли и не е ли политически зает, не взе участие ли в политически конгреси, не взе участие ли в политически събития, не е ли страна в политическия развой, макар експлицитната възбрана, е и по тази причина има доста доказателства, сподели Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи.

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " ще вземат участие в спор за промени в Конституцията за събаряне на Гешев и промени в правосъдната система, тъй като я познавали добре.

Всяка една политическа мощ последните 32 години бърка с мръсните си ръце в правораздаването с една единствена цел - да овладее прокуратурата съвесем сполучливо, отчасти сполучливо във връзка с съда... ние няма да оставим Висш съдебен съвет в този състав да продължи да прави свинщините, които вършиха, не това няма да го допуснем, сподели Николай Хаджигенов, зам.-председател на ПГ на ИБГНИ.

От " ИТН " са " за " отстраняването на основния прокурор, тъй като това са желали хората от митингите. Смятат обаче, че в този момент няма принадлежности, които го разрешават.

За да бъде заменен основният прокурор, всички знает, че това не може да се случи просто ей по този начин при в този момент настоящото законодателство. Там е решението е законодателно. Докато работят сегашните закони в правния свят ще бъде по този начин, сподели Филип Станев, " ИТН ".

ГЕРБ и Българска социалистическа партия се въздържаха от мнения по процедурата за отстраняването на Иван Гешев.

Репортери: Д.Маркова, В.Александрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР