В парка на Победата в латвийската столица Рига във вторник

...
В парка на Победата в латвийската столица Рига във вторник
Коментари Харесай

Латвия започна демонтажа на паметника на съветските воини в Рига -

В парка на Победата в латвийската столица Рига във вторник стартира демонтажът на паметника на руските воини, заяви латвийският портал tvnet.lv. Централната част от монумента, който руснаците назовават „ Паметник на освободителите на Рига “ съставлява обелиск със звезда, висок 79 метра. След демонтирането му паметникът ще бъде погубен.
В понеделник управляващите в Рига не разрешиха протестни дейности на съперниците на премахването на паметника, а във вторник неколцина бранители на монумента влязоха в спор с подкрепящи събарянето му младежи, пристигнали с националните флагове на Латвия и картони с надписи „ Чемодан – вокзал – Россия “ (куфара – гарата – Русия, б. р). „ Млади дебили сте вие! “ – нахвърли се против тях мъж над 60-те. След стълкновения се е стигнало до задържането на минимум 7 души, а полицията е използвала мощ против стачкуващите, подчертават съветските медии, които наблюдават от близко премахването на паметника, знак на руската окупация на Латвия.

Въпреки митинга в подножието на паметника стартира работа екскаватор, който демонтира стъпалата, различен по-малък екскаватор извозва строителните боклуци в контейнери. Територията на обекта е оградена, сред дърветата са опънати ленти, сложени са огради. По целия периметър на планувания за разрушение мемориален отбор има полиция, а в региона публицисти са преброили над 10 полицейски микробуса.

⚡️In Latvia, the Russians made a scandal over the demolition of the Soviet monument " to the Liberators of Riga ".

Video from social networks. According to media reports, some especially violent individuals had to be detained by the police.
— Flash (@Flash43191300)
На 13 юли Латвия разгласява лист на руските монументи, които управляващите на републиката имат намерение да съборят. Списъкът включва обекти като обелиска на руските войници-освободители на Рига, монумент на бранителите на Лиепая през 1941 година, монумент на руските латвийски партизани, монументи на командири на партизански отряди, монументи на незнайния войник и други.

По-рано кметът на Рига Мартинш Стакис съобщи, че след демонтажа му паметникът на съветските окупатори в Парка на успеха ще бъде погубен. Причина за това решение е фактът, че Музеят на окупацията, в чийто сектор са сходни монументи не е признал нито една част от комплекса за произведение на изкуството с художествена стойност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР