В парка днес пред Народен театър Иван Вазов стартира кампанията

...
В парка днес пред Народен театър Иван Вазов стартира кампанията
Коментари Харесай

Започва кампания Поеми дъх с надежда

В парка през днешния ден пред Народен спектакъл " Иван Вазов " започва акцията " Поеми мирис с вяра " за повишение на познаваемостта на белодробната фиброза . Голяма ледена статуя на бял дроб пресъздава тежките последици от болестта. Скулптурата ще бъде сложена за 24 часа, като през нощта ще бъде осветена. В непосредственост да нея ще има сложена просветителна табела за болестта , а студенти по медицина ще раздават осведомителни листовки на място.

Целта на самодейността е да се увеличи познаваемостта на белодробната фиброза. Белодробната фиброза е рядко заболяване, което предизвиква нарушаване на белодробната тъкан, което от своя страна затруднява дишането. Много положения, предизвикват белодробна фиброза. В доста случаи повода в никакъв случай не се открива и по тази причина болестта се назовава идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) - инвалидизиращо и животозастрашаващо заболяване, което предизвиква прогресивно увреждане на белите дробове, затруднено дишане и лимитира количеството О2, което белите дробове доставят до съществени органи в тялото.
 Снимка 547819
Източник:

ИБФ визира почти 3 милиона души по света. В някои случаи, прогресията на ИБФ може да бъде по-бърза от тази при рак на белия дроб. Пациентите може да развият белодробната фиброза при съществуването на редица други болести, в това число и склеродермия, автоимунно заболяване, което се характеризира с удебеляване или струпване на съединителната тъкан в тялото, като засегнатите пациенти са най-вече хора на възраст сред 25 и 55 години и се среща 4 пъти повече при дамите, в сравнение с при мъжете.

Диагностицирането на болестта и започване на съответно лекуване могат да лишават доста време, а това от своя страна води до спомагателна фрустрация на пациентите и техните близки.
 Снимка 547818
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР