В Париж започва процесът срещу 20 души, обвинявани за ролята

...
В Париж започва процесът срещу 20 души, обвинявани за ролята
Коментари Харесай

В Париж започва процесът срещу 20 души с роля за атаките от 13 ноември 2015-а

В Париж стартира процесът против 20 души, упреквани за ролята им в офанзивите от 13 ноември 2015 година във френската столица, за които отговорност пое терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) и при които починаха 130 души и бяха ранени стотици, осведоми " Асошиейтед прес ".

Деветима въоръжени нападатели и атентатори самоубийци удариха в границите на минути една от друга на националния футболен стадион на Франция в предградието Сен Дени, концертната зала " Батаклан " и парижки заведения за хранене и кафенета.

От причинителите оцеля единствено един - Салах Абдеслам. Той е измежду подсъдимите. Това бяха най-кървавите терористични актове във Франция след Втората международна война.

ДАЕШ е виновна и за офанзивите в Брюксел, осъществени няколко месеца по-късно и лишили живота на 32 души.

Днес в правосъдната зала от 20-те обвинени ще участват единствено 14. Шестима са съдени задочно, от които петима се считат за мъртви, а шестият е в неопределеност. Повечето от подсъдимите може да получат доживотни присъди, в случай че бъдат приети за отговорни за съучастничество в нападенията.

Само Салах Абдеслам е упрекнат в ликвидиране. След нападенията в Париж той изостави колата си с незадействан колан с експлозиви вътре и избяга в родния си град Брюксел, където беше хванат.

Процесът е най-големият в историята на Франция. Оцелелите от нападенията, както и тези, които скърбят за мъртвите си близки, се чака да запълнят правосъдните зали, които бяха проектирани да поберат 1800 ищци и 350 юристи.

Всичко това наложи построяването на специфична съвременна правосъдна зала. Тя бе издигната в датиращата от 13-и век правосъдна палата на Париж, където са били съдени Мария-Антоанета и Емил Зола.

Новата правосъдна зала може да събере до 550 души, в нея има също по този начин големи екрани и 12 камери. За първи път също така за жертвите на нападенията ще имат сигурна аудиовръзка, с цел да слушат правосъдните съвещания от вкъщи си, в случай че изискат. Стримийнгът ще е обаче с 30-минутно забавяне от първичния час. Процесът би трябвало да продължи девет месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР