В Папуа Нова Гвинея е обявено извънредно положение заради безредици,

...
В Папуа Нова Гвинея е обявено извънредно положение заради безредици,
Коментари Харесай

В Папуа Нова Гвинея е обявено извънредно положение заради безредици

В Папуа Нова Гвинея е оповестено изключително състояние поради вълнения, избухнали в столицата Порт Морсби. Според австралийската телевизионна корпорация ABC ръководителят на държавното управление на Нова Гвинея уточни, че „ изключителното състояние в страната, оповестено след гибелта на 16 души по време на безредиците, ще продължи две седмици “. По думите му през това време към хиляда военнослужещи от националната войска ще бъдат приведени в бойна подготвеност, „ с цел да се намесят навреме при възможна ескалация на насилието “.


Марапе прикани жителите да запазят успокоение и да „ отдадат приоритет на поддържането на реда и нормалността “.

„ Липсата на полиция докара до необятно публикувани вълнения и грабежи в някои региони на града [Порт Морсби] и тези събития в столицата наподобява са провокирали верижна реакция в други елементи на страната “, сподели той. Премиерът акцентира, че „ хората би трябвало да осъзнаят, че това е тяхната страна и са длъжни да пазят реда в нея “.

Министър-председателят означи също, че кабинетът на министрите на Папуа Нова Гвинея реши да активизира личен състав от националната войска, с цел да поддържа реда в градовете и да помогне за възобновяване на инфраструктурата след размириците. В рамките на осъществяването на това решение се чака по улиците на столицата да излязат в допълнение най-малко 180 служители на реда и военни патрули. „ Правителството също по този начин ще прегледа пакет от ограничения за подкрепяне на предприемачи и предприятия, наранени от безредиците “, сподели той.

Полицейска стачка и вълнения в Порт Морсби

Служителите на реда в Нова Гвинея стачкуваха в сряда, 10 януари, стачкуваха против „ необясними удръжки от заплатите “. По-късно министър-председателят сподели, че удръжките, които възлизат на сред 52 и 160 $ при междинна заплата на служител на реда от 450 $, са породени от неточност в държавната система за заплати и ще бъдат възобновени идващия месец. Стотици мародери, възползвайки се от неналичието на полиция, излязоха на улицата и започнаха да плячкосват и подпалват магазини. За да възстановят реда по улиците, управляващите на страната изпратиха полицейски отряди от други провинции и боен личен състав в Порт Морсби, обещавайки да употребяват бойни патрони против нарушителите.


Заради размириците и гражданското непокорство, които се организираха и в други градове на страната, шестима депутати от локалния парламент оповестиха оставката си от сегашния парламент и приканиха премиера също да подаде оставка, като го упрекнаха, че не поддържа реда в страна.

Източник: ТАСС, превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР