В Панагюрище бяха отбелязани 163 години от рождението на Райна

...
В Панагюрище бяха отбелязани 163 години от рождението на Райна
Коментари Харесай

Панагюрци се преклониха пред подвига на Райна Княгиня

В Панагюрище бяха маркирани 163 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла основното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.

В знак на благодарност към подвига и делото на Райна Княгиня десетки панагюрци сe поклониха пред паметника на Знаменоската на Априлското въстание на едноименния площад.

Слово за живота и делото на Княгинята произнесе Ирина Конова, организатор в къща музей „ Райна Княгиня “. „ В българската история и в паметта на поколенията името на Райна Попгеоргиева вечно ще остане обвързвано с девойката, извезала скрито Главното въстаническо знаме. Знаме, което е знак на държавност, оповестявайки, че под слънцето би трябвало да има живот за народа й. И става тя Княгиня, само че не владетелка, а знак на вяра за избавление.
Свещените думи „ Свобода или гибел “ извезани от нежната й ръка, паралелно с гордия български лъв ще останат завинаги, с цел да ни припомнят за подвига и мъжеството на Априлци, дали живота си за свободата на Отечеството “, сподели в словото си Конова.

С минута безмълвие беше почетена паметта на панагюрската Княгиня. Поднесени бяха венци и цветя. По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните остатъци на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР