В памет на Нери Терзиева, БНТ променя програмата си на

...
В памет на Нери Терзиева, БНТ променя програмата си на
Коментари Харесай

В памет на Нери Терзиева – Откраднати очи и Роднини по БНТ

В памет на Нери Терзиева, Българска национална телевизия трансформира програмата си на 2 юни, четвъртък. От 22:30 ч., Българска национална телевизия 1 ще излъчи кино лентата " Откраднати очи ", на който тя е съсценарист, а  Българска национална телевизия 2 ще излъчи от 22:00 ч. документалния филм " Роднини ", на който също е съсценарист.  " Откраднати очи " споделя история за странна, невъзможна, необяснима обич сред туркиня и българин. Иван – чисто и сантиментално момче, е замесен в по този начин наречения " възродителен развой ".

 

Той отговоря за печатите, нужни за издаване на новите документи по времето на насилствена промяна на имената. Детската учителка Айтен се пробва да ги открадне, смятайки, че по този метод ще забави етническия геноцид. Необичайната среща основава у двамата възприятие на непосредственост и Иван е изправен пред предопределен избор – да " преименува " Айтен или да посрещне следствията, в случай че не го направи. По-късно ориста ги изправя един против различен при акция на тогавашните спецчасти, като умира детенцето на Айтен.

 

От гибелта, като единствен житейски избор и за двамата, стартира общият път на Иван и Айтен. Те последователно преодоляват озлоблението, одобряват разликите между тях и потеглят един към различен. Но дали другите ще одобряват това? Режисьор на кино лентата " Откраднати очи " е Радослав Спасов, сюжет Нери Терзиева и Радослав Спасов, оператор е Пламен Сомов, а създател на музиката е Божидар Петков.

 

В основните функции феновете ще видят актьорите Илиана Китанова, Рангел Вълчанов, Мария Каварджикова, Веселин Ранков, Неджад Ишлер, Джоко Росич, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Валери Йорданов, Велико Стоянов, Ицхак Финци, Анани Явашев, Деян Донков, Весела Казакова и други. " Роднини " е филм за фамилия Чападжиеви. Шефкет е процъфтяващ предприемач в Чикаго, а неговият брат е останал в България. Филмът е за техния прекомерно друг свят и живот - в Чикаго, Съединени американски щати и тук в Мадан, в днешна България. Шефкет Чападжиев е роден в Мадан, в семейство на малък търговец. През 1949-1954г. цялата фамилия е изселена в с. Боринци, Котелско, а през 1963г. Шефкет съумява да премине гръцката граница. След година идва в Съединени американски щати със 75 цента в джоба и популяризира олио за 1,25$ на час. След несполучлив опит самичък да отвори ресторант става сервитьор в ресторанта на Международния валутен фонд /МВФ/.

 

През 1976г. изтегля заем от 10 000 $, купува 3 машини на остаряло и стартира личен бизнес, а три години по-късно купува първата си фабрика. В печатниците му се сглобяват над 25 млн. рекламни брошури дневно. През 1993г. продава бизнеса си и взема решение да ръководи извоюваното от 50-годишния си емигрантски живот. Притежава парцели в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, столицата на Еквадор - Кито. Почетен жител е на щата Илинойс.

 

От началото на демократичните промени се среща с български политици и общественици, в това число с Тодор Живков, до момента в който е в домакински арест, с президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, с политиците Надежда Михайлова-Неински, Бойко Борисов и други Със брачната половинка си Маргарита имат три деца - София, Сабрина и Сам.

 

 

Режисьор на кино лентата " Роднини " е Иглика Трифонова, сюжет Нери Терзиева и Иглика Трифонова, а оператор Рали Ралчев. Голяма част от професионалния път на Нери Терзиев е обвързван с Българската национална телевизия. Кариерата ѝ стартира през 70-те години в Пловдивския ефирен център на Българска национална телевизия. Тогава е в екипа на предаването " За един милиард ". В началото на 90-те, дружно с Асен Агов, е водеща на " Екип 2 " на " По света и у нас ", а също и програмен шеф на " Ефир 2 ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР