В памет на Атанас Скатов негови приятели се събраха в

...
В памет на Атанас Скатов негови приятели се събраха в
Коментари Харесай

Приятели на Атанас Скатов: От Пакистан опитаха да изкарат, че той си е виновен

 В памет на Атанас Скатов негови другари се събраха в неделя и изкачиха връх Ботев в Стара планина. Походът беше проведен от един от приятелите на Скатов - Кольо Кавръков. Той е бил със Скатов в хималайската му експедиция през 2018 година. 

" Не инцидентно избрахме връх Ботев – няма по-труден връх за нас при денивелация 1800 метра. Връх, който Наско доста обичаше и постоянно ходехме там ", съобщи пред NOVA Кольо Кавръков. Той видял Скатов преди заминаването му за експедицията към К2.

" На път за София се отби и коментирахме идната му експедиция. Беше физически квалифициран, нямаше терзания, с изключение на с организацията, която беше по-трудничка. Обсъдихме екипа ", изясни Кавръков.

Той отхвърля вероятността до нещастието да се е стигнало поради неточност на Атанас Скатов. Kaквато е и версията на Пакистан.

" За мен е скъсано въже или остарял парапет, който е паднал. Трудно ще разберем истината, тъй като би трябвало следствие ", изясни Кавръков.

" Ако едно въже не се смени в разстояние на 100 метра, то се амортизира, прегаря от слънцето, от зимните условия и става неустойчиво. Твърде евентуално е това да е повода за неговата крах ", разяснява още Кавръков.

Кънчо Долапчиев - един от доайените на ски алпинизма у нас, сподели пред NOVA по какъв начин алпинистите се движат по закрепените въжета със самохват.

" Вероятността да се откачиш е съзнателна. Откачаш се от единия парапет, с цел да се закачиш на идващия. Много мъчно се работи с тези уреди. Последните участници в тези експедиции споделят, че част от парапетите са били много затрупани от сняг ", сподели Долапчиев, който е взел участие в именитата българската експедиция до Еверест през 1984 година, при която умира Христо Проданов.

" Прочетох много неща – те са били много изтощени още в базовия лагер. Чакали са 20 дни, а се намират в една планина при сурови условия. Това не е отмора. В трети лагер се оказва, че палатките са незадоволителни, спалните чували са незадоволителни. Над 7000 метра дефицитът на О2 те удря първо в мисленето, в преценката ", разяснява още Долапчиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР