В пълна тайна и без каквито и да било публични

...
В пълна тайна и без каквито и да било публични
Коментари Харесай

Служебният здравен министър еднолично и в пълна тайна избра терен за детска болница

В цялостна загадка и без каквито и да било обществени разисквания и експертни отзиви, служебното държавно управление избра терен за Национална детска болница на края на града, съгласно министъра - на отзивчиво място. Тя ще се намира в гората над профилираната ортопедична болница " Проф. Бойчо Бойчев " в Горна Баня. Това оповестиха здравният министър доктор Асен Меджидиев и сътрудника му - проектант Иван Шишков, районен министър.

За градеж на детска болница са оглеждани още пет терена.

Според здравния министър планът за национална детска болница ще бъде подготвен до половин година. В здравния бранш светкавичният избор на терен за националната болница се приема и като опит на министерството да спъне за повторно план на " Търговска лига " в София, този път за детската болница " Мама и аз ".
Съвсем на мрачно
Министерството на здравеопазването при " Продължаваме промяната " разгласи, че оглежда пет терена за градеж на детска болница, без да посочи кои тъкмо са те и по-късно пусна социална поръчка за избор на съветник, който да огледа парцелите и да реши кой е най-подходящият за това.
Реклама
Служебният министър доктор Асен Меджидиев стопира публичната поръчка едностранно и без предупреждение и разпорежда избора на работна група от министерството, която той самият е назначил. Така, на процедура министърът еднолично избира терена в Горна Баня сред пет терена.

Критериите за избор са единствено два - терените да бъдат държавна или общинска благосъстоятелност, или да са благосъстоятелност на държавни лечебни заведения. Освен това би трябвало да отговорят на нормите на градоустройство, което при болница с 300 кревати, означавало минимално нужна повърхност от 90-95 кв.м. на легло или терен от 27 дка, а за болница с 400 кревати е нужен терен от цели 36 декара.

На тази база отпадат голям брой терени в столицата и работната група обследва терен в " Младост " 1, предназначен за болница, терен в границите на болница " Лозенец ", аграрен парцел на бул " Овча купел ", съсобственост на страната и общината с повърхност 51 декара, определеният парцел в Горна Баня, чиято цялостна повърхност, дружно с ортопедичната болница е 65 декара и парцел в Банкя, благосъстоятелност на Националната кардиологична болница.
Избраният терен
Теренът в Горна Баня е държавна благосъстоятелност под шапката на Държавната консолидационна компания, като негов притежател е сдружението " Овча купел " - в разпродажба, която тече към този момент осем години и е планувано да завърши в края на тази година. На самия терен има две незавършени здания в неприятно положение, които би трябвало да се разрушат. Междувременно сдружението в разпродажба разпродава интензивно свои терени и здания.
Реклама
" Теренът е извънредно подобаващ, защото има доста добър климат на съответното място, с доста добър достъп. Той разрешава към детската болница да бъдат построени хотел за родители и рехабилитационен център; да се обособят обособените незабавни и реанимационни структури ", заяви Меджидиев.

Дали климатът е по-добър от този в Банкя или в Южния парк, където е болница " Лозенец ", обаче, е мъчно да се каже, най-малкото, тъй като климатът, нито пък подобаващата инфраструктура и близостта до центъра на града са били критерии за избор на терена.
Съмненията в бранша
В бранша незабавно се появиха мнения, че фактор за избора на доктор Асен Меджидиев е една дългогодишна концепция на " Пирогов ", болничното заведение, в която той самият работеше, преди да заеме поста на министър. Тъй като ортопедичните клиники в " Пирогов " са най-големите в София, а болничното заведение в " Горна Баня " е директен техен съперник, изключително за планови интервенции, пироговци предлагаха на разнообразни министри да слее двете лечебни заведения, като трансформира клиниката в Горна Баня в рехабилитационен център. Ортопедите в Горна Баня, от своя страна, постоянно успяваха да активизират лоби и да се преборят с предложенията на " Пирогов ".

Във всички случаи, сега пътят на определеното място свършва до тази болница и нататък е гора, в която би трябвало да се направи подобаваща инфраструктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР