В Пакистан става страшно… Имран Хан отива в затвора за

...
В Пакистан става страшно… Имран Хан отива в затвора за
Коментари Харесай

В Пакистан става страшно… Имран Хан отива в затвора за 10 години! Назряват бунтове и арести…

В Пакистан става страшно… Имран Хан отива в пандиза за 10 години! Назряват протести и арести… Бившият пакистански водач Имран Хан е наказан на 10 години затвор за приключване на държавни секрети. Това се споделя в изказване на неговата политическа партия „ Пакистански техрик-е-инсаф “ (ПТИ).

Изслушването се състоя през днешния ден в закрит съд, основан по силата на Закона за служебната загадка. В пандиза „ Адиала “ в Равалпинди, където Хан и някогашният външен министър Шах Мехмуд Куреши към този момент се намират поради присъди за корупция.

Двойката „ е наказана на по 10 години затвор по фиктивно дело без достъп до медиите или обществеността по делото „ Сайфър “. Това заяви PTI, като добави, че техният юридически екип „ ще оспори решението пред по-горна инстанция “, защото се надява присъдите да бъдат отсрочени.

Присъдата е последната от поредицата правосъдни борби, които Хан води.

И идва преди парламентарните избори, планувани за 8 февруари. Вот, на който сваленият някогашен водач не може да взе участие заради предходната си присъда.

Присъдата по известното като „ делото Сайфър “ идва, откакто Хан беше упрекнат в приключването на шифрована дипломатическа депеша, написана от пакистански посланик през март 2022 година въз основа на среща със чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Хан твърдеше, че документът потвърждава, че отстраняването му при парламентарния избор на съмнение през 2022 година е било скрит план за свалянето му от власт.

Бившият министър-председател нееднократно е твърдял, че пакистански чиновници са заговорничили с мощните военни на страната и Съединени американски щати. За да го отстранят от служба. Всички партии отхвърлят обвиняванията на Хан.

През седмиците след отстраняването му Хан притегли десетки хиляди на общонационални манифестации. Които се трансфораха в неизменима част от нестабилната политическа сцена на страната. А неговите поддръжници се тълпяха по улиците в негова отбрана.
Оттогава насам иконата на крикета, трансформирал се в политик, се сблъсква с голям брой правни проблеми. И против него има десетки висящи каузи.

Хан е зад решетките от август, откакто беше приет за отговорен в корупция и наказан на 3 години затвор.

Въпреки че не може да се кандидатира на идния избор, той остава съществена политическа мощ с помощта на необятната си известност. Хан твърди, че обвиняванията против него са политически стимулирани. А управляващите отхвърлят това изказване.

На телевизионните станции е неразрешено да излъчват речите на Хан. А доста от сътрудниците му от партията PTI са задържани.

Източник – CNN/Превод:SafeNews

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР