В ОУ “Проф. Иван Батаклиев в Пазарджик учи най-младият българин,

...
В ОУ “Проф. Иван Батаклиев в Пазарджик учи най-младият българин,
Коментари Харесай

9-годишният Сава от Пазарджик влезе в клуба на най-умните 1 % в света на МЕНСА

В ОУ “Проф. Иван Батаклиев ” в Пазарджик учи най-младият българин, заслужил участие в МЕНСА. Той е част от еднопроцентовия мозъчен хайлайф на планетата, похвалиха се от образователното заведение.

Деветгодишният Сава Троански от 3 „ б “ клас има повече от 50 златни медала по математика и просвета, извоювани на български и интернационалните надпревари. Говори свободно съветски и британски език, програмира в PYTHON. Интересува се от... всичко. Играе на драго сърце шах и компютърни игри с приятелите си. Не посещава и в никакъв случай не е посещавал извънучилищни форми за спомагателна подготовка, съобщи.

Сава намира теста на MEНСА за елементарен и счита, че всеки може да се оправи. Той е положил тест за деца на 10-14 години. Показал резултат 99 персентила и получил покана за участие в клуба.

MENSA сплотява тези 2% от човечеството, които заемат горния завършек на кривата – с IQ 98 и 99 персентила. Персентил е мярката, която мери процентното съответствие сред надвишилите 148 т. и останалите. Когато си събрал над 148 т., се споделя, че имаш 98 персентила, т.е. ти си измежду двата % най-умни в света. Съвсем малко са тези, които са с 99 персентила просветеност. Стойност 100 персентила не съществува, защото интелигентността е безкрайна големина. Тези 99 персентила са еднопроцентовият мозъчен хайлайф на планетата. Създателите на MENSA предвиждали в началото да обединят само тях. Оказало се, че такива хора се намират толкоз рядко, че снижили условията с един персентил.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР