В отсъствието на опозицията и без дебати парламентът прие на

...
В отсъствието на опозицията и без дебати парламентът прие на
Коментари Харесай

Без дебати: Парламентът даде полицейски функции на цивилни

В отсъствието на опозицията и без диспути Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. Освен отпадането в последния миг на концепцията за основаване на ново държавно дружество, депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля гласоподаваха неуместни текстове, с които се дават полицейски пълномощия на лица, работещи по трудови правни отношения. 

Става въпрос за назначения най-вече на пенсионирани служители на реда и военни по реда на Кодекса на труда, с които Министерство на вътрешните работи се пробва да преодолее дефицита на униформени. По признанията на вътрешния министър Валентин Радев до това състояние се стигнало поради това, че претендентите за служители на реда не могат да устоят тестванията за просветеност. 

Особено остро стои казусът по отношение на идното председателство на Съвета на Европейския съюз, когато се чака командироване на забележителен брой чиновници от вътрешността на страната, което пък от своя страна ще докара до сериозен отлив на служители на реда в дребните обитаеми места. 

За да компенсира това, управлението на Министерство на вътрешните работи е намерило " решение ", като дава възможност за назначение лица по трудови правни отношения, които ще могат да правят искрено полицейски функционалности. Освен задържането на лица , нарушили пропускателния режим на охранявани обекти на Министерство на вътрешните работи (по създание това са включително и полицейските участъци), което беше регламентирано и в измененията при " промяната на Бъчварова ", тези лица ще имат право да одобряват жители и да записват техните сигнали и тъжби, ще връчват призовки и известия, ще могат да получават " информация от очевидни източници за подготвяни или към този момент осъществени правонарушения ", като ще имат задължението " навреме " да рапортуват, без да е конкретизирано на кого. 

Наетите чиновници също по този начин ще могат да изготвят разбори и отчети " по проблеми, свързани със сигурността на локално равнище, и оферти за тяхното решение ".

Освен права по защита на държавната граница, каквито имаха досега, наетите на трудов контракт в Министерство на вътрешните работи към този момент ще имат и отговорности да извършват  " действия по териториално обслужване на популацията ", без в закона да е конкретизирано какво включват те.

В новите текстове е конкретизирано също, че наетите ще могат да заместват служители на реда и чиновници на пожарната  (по член 142, алинея 1, т. 1 или алинея 3) и за това ще получават в допълнение заплащане. Влиза в действие и нов текст, че отпусканите средства за униформа, на които по предходните текстове право ще имат и наетите по трудови правни отношения, няма да се таксуват с налог. 

С този текст автоматизирано се заобикалят нормите и условията за назначение на държавни чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи, като наетите по трудови правни отношения ще придобият всички пълномощия на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Това отваря и възможността при отсъстващ чиновник, зает с действия по защитата на председателството, функционалностите му да бъдат поети от лица без нужната подготовка , а това от своя страна слага под сериозен риск работата на Министерство на вътрешните работи. 

Депутатите одобриха и опцията в дребните обитаеми места до 5000 души да има двама пожарникари. Идеята беше подложена на рецензия от синдикатите в Министерство на вътрешните работи, които дефинираха сходно решение като " пробив във вътрешната сигурност ".

С новите текстове Народното събрание утвърди концепцията Министерство на вътрешните работи да прави комерсиална активност, като подписва контракти за защита и пожарогасене. В тази връзка беше уголемен кръгът на " клиентите ", които ще имат " право " на защита от Министерство на вътрешните работи и надлежно ще си заплащат за това. Списъкът включва язовирите " Искър ", „ Кърджали “ и „ Студена “, нуклеарното вместилище „ Нови хан “, железопътните възли - София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Русе, летищата - София, Варна, Бургас и Пловдив, постройките и районните центрове на БНР и Българска национална телевизия, президентството, Народното събрание, Министерския съвет, постройките на Комисията по досиетата, паметниците на Шипка и Бузлуджа, историческия музей в София и галерията " Квадрат 500 ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР