В отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, който предпочете да

...
В отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, който предпочете да
Коментари Харесай

ВСС уволни Гешев, на ход е президентът

В отсъствието на основния прокурор Иван Гешев, който избра да замине за Страсбург, с цел да се пази там, Висшият правосъден съвет (ВСС) гласоподава за предварителното преустановяване на мандата му. За отстраняването на Гешев гласоподаваха 16 от членовете на Висш съдебен съвет, срещу гласоподаваха четирима.Това обаче не поставя завършек на пълномощията на Гешев като основен прокурор, което ще стане едвам откакто президентът Румен Радев подпише указа за отстраняването му.

В отсъствието на основния прокурор Иван Гешев, който избра да замине за Страсбург, с цел да се пази там, Висшият правосъден съвет (ВСС) гласоподава за предварителното преустановяване на мандата му. За отстраняването на Гешев гласоподаваха 16 от членовете на Висш съдебен съвет, срещу гласоподаваха четирима.

Това обаче не поставя завършек на пълномощията на Гешев като основен прокурор, което ще стане едвам откакто президентът Румен Радев подпише указа за отстраняването му.

Решението беше взето в границите на процедурата, формирана по предлагането на четирима членове на прокурорската гилдия от 22 май за изказването на Гешев, че " политическият отпадък " би трябвало да бъде изметен от Народното събрание, направено по време на конференция на 15 май, когато основният прокурор театрално скъса оставката си. Оценката на Висш съдебен съвет е, че с държанието си Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт, само че мнозина от членовете му сложиха това държание в подтекста на цялостното наличие на Гешев в общественото пространство.
Решение в подтекст
" Не е въпросът единствено в съответната имитация, само че и цялостния подтекст на изявлението и държанието на основния прокурор, които дават съображение за оценка на мощна политизираност на цялостното му държание. Не приказваме за инцидентна фраза, а за подредено и осмислено държание. Подобно надълбоко политическо ангажиране според мен не е възможно " - това съобщи в изявлението си всъщност председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, правист с неоспорим престиж и интегритет и по тази причина нейната оценка е изключително основна.
Реклама
Захарова означи, че не не съгласна с форсирането на процедурата във Висш съдебен съвет, вместо да се изчака до четвъртък, само че във връзка с обсъжданото държание на основния прокурор е безапелационна, че в тази ситуация не се касае за инцидентно изпусната имитация вследствие на прочувствено напрежение. Главният прокурор по време на брифинга ясно сподели целеустремено държание в негова отбрана против поисканата му оставка. Особено рисково и тежко укоримо е, че цялото му държание е ориентирано към постигането на съответна политическа цел. Касае се освен до превратно упражнявани пълномощия, а до надълбоко нахлуване в политическия живот и то за жалост със средствата на наказателния развой и наказателното произвеждане. Всъщност от държанието му на брифинга и множеството условия, които станаха известни - от формираните преписки, както против политически лица, по този начин и против сътрудници, се вижда ясно, че инструментариумът на наказателния развой се употребява освен като опасност за потребление и намеса в политическия живот, само че и като нападателно средство за реализиране на политически цели. Това е едно осъзнато държание, с което аз не мога да се съглася. Наказателният развой не може да бъде инструмент за възмездие и увреждане на ползите на който и да било.

Цялото държание на Гешев преди брифинга на 15 май, в това число с нагласянето на зам. основния прокурор Борислав Сарафов къде тъкмо да седне на предварителната среща преди конференция, демонстрира самообладание, а не дейности под прочувствен стрес. Това пък съобщи различен член на Висш съдебен съвет - Атанаска Дишева при разискването всъщност.
Гешев за следващ път опита да отсрочи процедурата, само че не съумя
До решението се стигна макар опитите на Гешев да продължи с протакането на процедурата, като още в 11,30 ч съобщи, че напуща съвещанието, с цел да пътува за Страсбург, само че защото държи да се пази персонално, Висш съдебен съвет би трябвало да отсрочи пренията за четвъртък. Едновременно с това Гешев освен напусна залата, само че и си отдръпна и адвокатката си, която пък съобщи, че е длъжна да се съобрази с желанието на клиента си.

Твърденията, че Гешев ще прибегне до всевъзможни способи, с цел да протака днешното съвещание на Висш съдебен съвет, се потвърдиха изцяло. Теоретично през днешния ден Висш съдебен съвет трябваше да изчерпи настояванията за нови доказателства, за изслуша зам.главния прокурор Даниела Машева, в допълнение посочена като очевидец от Гешев, а по-късно да стартира разискванията всъщност. Очакваше се Гешев да остане на съвещанието на Висш съдебен съвет най-малко до ранния следобяд, само че в 11,30 ч. той съобщи, че поддържа настояването си за назначение на две експертизи - социологическа, която да покаже по какъв начин тъкмо се е увредил престижът на правосъдната власт, и лингвистична, която да проучва термина " политически отпадък "
Реклама
И обстоятелството, че в действителност по време на конференцията той не бил използвал единствено израза " политически отпадък ", а " политически болклук, оправдавам се за израза "

Поведението му провокира стихия от възражения във Висш съдебен съвет. Няколко души поотделно непосредствено упрекнаха Гешев, че шиканира процедурата още от предходната седмица насам. Припомниха му, че са насрочили съвещанието за понеделник, а не в петък или през уикенда, тъй като в четвъртък Гешев ги уверил, че ще участва на разискването, а даже и да се наложи да тръгне, адвокатката му ще остане с цел да го пази. Поискано бе той да си презавери билета за по-късен час, още повече, че съвещанието на подкомисията по мониторинг към комисията LIBE на Европейския парламент е една за вторник. Министърт на правораздаването съобщи, че и той е поканен на утрешното съвещание на подкомисията в Страсбург, само че вместо него ще отиде зам. Министър Емил Дечев, тъй като той е решил, че е по-важно да остане предвид на процедурата през Висш съдебен съвет тук.

Гешев обаче отхвърли всички причини, като разгласи, че ще пътува за Страсбург. Той даде ясно да се разбере, че се кани да провокира скандал към отстраняването му Страсбург, откакто не може да противодейства в България. " Преценката ми за присъединяване в Европейския парламент ще разберете на следващия ден. Ще обсъдим значими тематики за върховенството на закона и правовата страна. Ще вземам участие персонално на съвещанието на комисията LIBE. Вярвайте ми, ще е доста забавно моето присъединяване на следващия ден, на дата 13 юни ", акцентира Гешев, което надали е инцидентно - 13 юни се пада рожден ден на Бойко Борисов, а Гешев от предходната седмица изяснява, че в европарламента желаят от него да приказва по проблема " Барселонагейт ".

Освен това подчертава на няколко пъти, че с изключение на чуването в подкомисията има и доста персонално планувани срещи, на които държи, тъй като ставало въпрос за професионален спор с евродепутати, касаещ върховенството на закона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР