В отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, който е подал

...
В отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, който е подал
Коментари Харесай

Съдебният съвет единодушно отказа на Гешев да спре процедурата по остраняването му

В отсъствието на основния прокурор Иван Гешев, който е подал молба да отсрочване на разискването за различен ден поради длъжностен ангажимент, пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) единомислещо му отхвърли освен отлагането на разискването, само че и прекъсването на процедурата по настояването на шестима членове на прокурорската гилдия за предварителното му премахване.

за предварителното му премахване е обвързвано с данните, изнесени от шефа на Националната следствена работа (НслС) Борислав Сарафов, че основният прокурор се е месил с персонални разпоредби по следствието на гърмежа като е изпратил на мястото на случая израелски специалист.

Заседанието на пленума, планувано още предходната седмица, стартира в отсъствието на Гешев, който е подал молба, в която споделя, че желае разискването да бъде отсрочено, както и че желае процедурата да бъде спряна поради настояването, което предходната седмица той като главният от тях е дали може Висш съдебен съвет с изминал мандат да го в профил.

Освен това той е показал в молбата си, че е в командировка в Бургас, която ще продължи 4 дни до 2 юни в това число. Командировката била планувана от дълго време, защото е обвързвана с национална конференция, на която България е хазаин. След 2 юни, когато завършва командировката му, Гешев е уведомил Висш съдебен съвет, че ще бъде още веднъж в заплатен годишен отпуск от 2 до 9 юни.

Неговият прокурист - юрист Радостина Томова също е внесла молба във Висш съдебен съвет, в която споделя, че желае да бъде отсрочено разискването. Причината, която тя е показала, е " ненадейно влошено здравословно положение, което постанова домашно лекуване за период от 7 дни ".

 Прегрупиране или наслада: Гешев може да резервира поста си още най-малко половин година Прегрупиране или наслада: Гешев може да резервира поста си още най-малко половин година

" Неколкократно чухме от основния прокурор Иван Гешев, че желае да се преглежда настояването за премахване, ще спомага и ще даде пояснения. Приемам този аргумент за " превратно практикуване на права ", разяснява Атанаска Дишева от съдийската гилдия.

Мнозинството през днешния ден гласоподава, че съвещанието може да продължи и в отсъствието на Гешев и бранителя му като членовете на кадровия орган започнаха да разискват дали са възможни всички доказателствени претенции, които са направени в границите на процедурата. Единодушно бе гласувано и че процедурата по настояването за премахване на Гешев няма да бъде спряна в изчакване на решението на Конституционния съд, който образува дело, само че не се е произнесъл по допустимостта на въпросите, сложени от основния прокурор.

След гласуването пленумът стартира разискване по доказателствените претенции, които са импортирани в границите на процедурата. Главният прокурор е внесъл претенции за събиране на 11 доказателства с подточки, а членовете на Висш съдебен съвет имат други. Всяка от тях ще бъде разисквана и ще се гласоподава дали да бъде позволена.

Сред настояванията са чуване на заместника на Гешев Борислав Сарафов, за определяне на следователите на мястото на гърмежа на 1 май, които са участвали на огледа след случая с кортежа на основния прокурор и други

Гледайте онлайн съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет тук:



Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР