В открито писмо до Даниел Митов и членовете на парламентарната

...
В открито писмо до Даниел Митов и членовете на парламентарната
Коментари Харесай

EUROJUST: Акцията на Европол не е свързана с Нексо

В намерено писмо до Даниел Митов и членовете на парламентарната комисия, основана за изясняване на проблема към компанията, от Nexo показват, че са подготвени да спомагат за определяне на истината и чакат активността на комисията да изаясни и активността на прокуратурата и другите български органи, направили обиските при показната акция от 12 януари.

От компанията ползват и публично удостоверение от страна на EUROJUST (Агенция на Европейски Съюз за съдействие в региона на наказателното правосъдие), че акцията на Европол против прът центрове в България, Сърбия и Кипър, употребяващи криптовалути, не е по никакъв метод обвързвана с Nexo, съобщи Факти.



Дадено е и мнение по постигнатото историческо съглашение на Nexo с регулаторите в Съединени американски щати – с Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC), Асоциацията на админите на скъпи бумаги в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и скъпи бумаги в Аляска, както и Отдела за контрол на потребителски услуги във Вашингтон.

Ето и цялостният текст на писмото на Nexo до парламентарната комисия:

До господин Даниел Митов,
Председател на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на NEXO и NEXO CAPITAL и обвързваните с тях лица, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и NEXO CAPITAL и обвързваните с тях лица.

Уважаеми господин Председател,
Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,

Nexo приветства всички законови механизми за изясняване на обстоятелствата и събитията към активността на компанията, само че също по този начин се надяваме тя да обясни и дейностите на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 година и ненужно показната акция против компанията и нейните чиновници в България. Едновременно с това още един път изрично отхвърляме всички изказвания и внушения, че се занимаваме с евентуално противозаконна активност.

В доказателство на това прилагаме формалното известие на компанията, в което осведомяваме, че във вчерашния ден Nexo реализира историческо съглашение с регулаторите в Съединени американски щати – с Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC), Асоциацията на админите на скъпи бумаги в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и скъпи бумаги в Аляска, както и Отдела за контрол на потребителски услуги във Вашингтон.

От постигнатото съглашение излиза наяве, че не са налице каквито и да било изказвания или обвинявания от страна на федералните регулатори на Съединени американски щати, че Nexo е взело участие в машинация или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени по отношение на финансовото положение на компанията. Това поставя край и на всички производства във връзка с компанията в осем американски щата, които са напълно от административен темперамент.

С това американските регулатори завършиха своите всеобхватни, траяли близо две години инспекции на активността на Nexo, касаещи голям брой аспекти на бизнеса на компанията. Всичко това обаче хвърля сериозна сянка на подозрение по повод както на отправените от Прокуратурата на Република България обвинявания, по този начин и във връзка с фриволното въвличане на задгранични правораздавателни органи в този проблем.

Изразяваме мощно безпокойствие по отношение на използването за политически цели в България на една одобрена и уважавана компания, каквато е Nexo, която има над 600 висококвалифицирани фрагменти в България, доста от които завърнали се от чужбина експерти. Това вреди освен на нашия имидж, само че и на цялостната среда за правене на бизнес в България, където явно никоя компания не е застрахована от разпра с нея от страна на Прокуратурата, без значение какъв брой огромен поданик и шеф е тя. Дейността ни е в сходство със закона и регулациите, настоящи в съответните юрисдикции, на чиято територия оперираме. Прилагаме и следваме прецизни механизми за сигурност и предварителна защита на международно равнище, одит в действително време, в това число против хипотетични връзки с лица и структури, посочени за финансиращи тероризъм или за заобикалящи интернационалните наказания.

Уважаеми господин Председател,
Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,
Ние почитаме Народно събрание на Р България като най-висшия държавен орган и заявяваме подготвеност да спомагаме на работата на Комисията с даването на обстоятелства и документи за цялата истина да излезе нескрито.

С почитание:
Антони Тренчев, съосновател на Nexo
Коста Кънчев, съосновател на Nexo
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР