В отговор на въпрос на колегата Теменужка Петкова министърът на

...
В отговор на въпрос на колегата Теменужка Петкова министърът на
Коментари Харесай

6,4 млрд.лв. годишно губим заради Ас. Василев и Плана: Енергоминистърът

В отговор на въпрос на сътрудника Теменужка Петкова министърът на енергетиката Росен Христов разкрива кой и по какъв начин е поел уговорката за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възобновяване и резистентност. Виж документ ТУК!

1. Преговорите са водени от Асен Василев;

2. В Министерството на енергетиката не е юридически разбор на мярката и на това какъв брой и кои въглищни мощности би трябвало да отпаднат;

3. Лисва разбор на различните технологии и на нужното време за внедряване;

4. Няма и разбори на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на следствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

Отговорът на министъра на енергетиката удостоверява подозренията ни, че въглищните ни централи са спазарени против лобисткия, нелогично огромен и недоходоносен план за батериите. Националният ни интерес е предаден поради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на специалистите. Без да има виждане по какъв начин ще се извърши уговорката.

Кирил Петков и Асен Василев са персонално виновни. Единият е договорил уговорката, другият го е парафирал. Национално изменничество, което ще ни коства:

1. Преки загуби от 6,4 милиарда лв. на година. Свиване на износа и на Брутният вътрешен продукт с толкоз. 4 % спад на Брутният вътрешен продукт, съпоставим с резултата на КОВИД рецесията.

2. Превръщането на България от чист експортьор в чист вносител на сила. Недостиг на сила в пиковите интервали.  Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на силата.

3. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически прелом за четири регион.

4. 1,9 милиарда лв. изхарчени за акумулатори вместо за надалеч по-ефективни други възможности. Още толкоз след 6-7 години за преработването им.

5. Загуба на най-малко 1,0 милиарда лв. от закъснение на Плана за възобновяване и резистентност, поради прокарването на лобисткия план за батериите, заяви водачът на ПГ на ГЕРБ Д. Атанасова.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР