В отговор на решението на парламента в Багдад да приеме

...
В отговор на решението на парламента в Багдад да приеме
Коментари Харесай

САЩ започват подготовката на санкции срещу Ирак

В отговор на решението на Народното събрание в Багдад да одобри резолюция за изгонването на задграничните войски от страната, Съединени американски щати започнаха подготовка за налагането на наказания против Ирак, оповестява американското издание The Washington Post.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши Багдад с стопански ограничавания, в случай че прояви „ неприязън “ към американската страна. По-специално се оповестява, че той обмисля опцията за въвеждането на възбрана за бизнеса сред компании на двете страни.
Водещата роля за налагането на наказания ще играе Белият дом и Министерството на финансите на Съединени американски щати. „ Подобни стъпки ще бъдат доста необикновени дейности против съдружник, който Съединени американски щати подкрепяха съвсем 20 години и харчиха за него стотици милиарди долари ", отбелязва изданието. Настоящите полемики обаче са предварителни и не е ясно дали ограниченията ще бъдат приложени. Според един от източниците, Вашингтон има намерение да изчака известно време, с цел да види дали изказванията в Багдад ще продължат в същия дух.
„ Редица специалисти считат, че ще бъде мъчно, в случай че не и невероятно, налагането на наказания без да се засягат американските ползи ", написа изданието.
Депутатите в иракския парламент одобриха на незабавно съвещание резолюция, която „ подреди на държавното управление да приключи военното наличие на задграничните сили в републиката и да постави завършек на работата си в границите на съглашение за сигурност, подписано със силите на интернационалната антитерористична коалиция ". Документът беше утвърден с кворум, само че при липса на сунитските и кюрдските фракции.
Срещата се организира на фона на внезапно утежняване на обстановката в страната след поредност американски удари в Ирак. На 3 януари Пентагонът разгласи ракетна офанзива в региона на летището в Багдад, при която почина командирът на специфичните елементи на Ислямската революционна армия „ Кудс “ (елитните елементи на иранските въоръжени сили) Касем Сюлеймани и заместник-началникът на шиитската милиция „ Ал-Хашд ал-Шааби “ Абу Махди ал Мухандис. Иранският Върховен съвет за национална сигурност съобщи, че ще направи всичко, с цел да отмъсти за убийството на Сюлеймани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР