В отговор на протестите на медици от спешната помощ в

...
В отговор на протестите на медици от спешната помощ в
Коментари Харесай

МЗ реагира на протеста: Остават по 1000 лева месечно за медиците на първа линия

В отговор на митингите на медици от незабавната помощ в София и други градове от Министерството на здравеопазването оповестиха, че спомагателните хонорари от 1000 лв. месечно на работещите на първа линия ще се изплащат в периода на изключителната епидемиологична конюнктура, както е планувано в закона.

Заплаща се на всички лекари, сестри, санитари, водачи и медицински служащи, които обслужват заболели с Covid-19.

По-рано ведомството разгласява в детайли разяснение на методиката на възнаграждение, което предизвика митинг на незабавните медици пред Министерство на здравеопазването. Лекари, медицински сестри и водачи на коли за спешна помощ от центровете за незабавна помощ са недоволни от признатите нови правила за спомагателни хонорари , която планува те да получават 11 стотинки на минута за работа с Covid-пациенти.

В тази връзка от здравното министерство разгласиха отговори на въпросите, заложено в писмо на Национален профсъюз " Защита ", който е уредник на митинга:

По първия въпрос, докога ще се изплащат спомагателните хонорари в размер на 1000 лева/месечно на работещите на първа линия?

Допълнителните хонорари ще се изплащат в периода на изключителната епидемиологична конюнктура, както е планувано в закона. Заплаща се на всички лекари, сестри, санитари, водачи и медицински служащи, които обслужват заболели с COVID-19. Подробно разяснение на методиката на възнаграждение е оповестено на Интернет страницата на Министерство на здравеопазването и изпратено неведнъж на всички заинтригувани страни. Парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет.

По втория въпрос, за това докога ще бъдат изплащани спомагателни хонорари в размер на 600 лева/месечно за лекари, 360 лв. за сестри и 120 лв. за санитари?

В Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година е планувано сумите да бъдат изплащани през цялата 2021 година.

По третия въпрос по отношение на подхванатите ограничения за противопоставяне на " четвърта тежка изключителна обстановка ": Разработен е обстоен проект за деяние на здравната система в изискванията на нова епидемиологична вълна. Разработен е обединен протокол за лекуване и диагностика на заболели с COVID- 19. Открити са процедури по в допълнение обезпечаване на медикаменти. Провежда се осведомителна акция за имунизиране на популацията.

Предвидена е актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК. Сключени са контракти за обезпечаване на моноклонални антитела. Тече процедура по ремонт и съоръжение с инсталация на инфекциозни отделения в държавни и общински лечебни заведения. Работи се по нова процедура за диагностика и лекуване на заболели с COVID-19 в амбулаторни условия.

По четвъртия подложен въпрос, за това в какви периоди се планува премахването на " лимитите " в лечебните заведения и преостойностяването на клиничните пътеки - министърът на опазването на здравето се ангажира с такива промени, само че реализацията им зависи освен от него. Нашето предпочитание е това да стане час по-скоро, най-късно при започване на идната бюджетна година. Промяната изисква смяна в Закона за здравното обезпечаване и в Националния рамков контракт, показват от здравното министерство.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР