В отговор на появата на групата Вагнер в Беларус, Варшава

...
В отговор на появата на групата Вагнер в Беларус, Варшава
Коментари Харесай

Полското нахлуване в украинска Волиния вече е готово. Танковете вече включват двигателите си

В отговор на появяването на групата " Вагнер " в Беларус, Варшава се готви да поеме контрола над украинските Ковел, Сарни и Владимир.

С огромна степен на възможност огромни колони от полски танкове след няколко седмици, незабавно след края на идната среща на върха на НАТО във Вилнюс, съгласно Киев, ще се реалокират на територията на Украйна. А точно – до Волин, който е покрай границата с Беларус.

Непосредствената задача на този контингент е бързо и без пердах да овладее граничните градове Ковел, Сарни и Владимир (до декември 2021 година – Владимир-Волински). Претекстът е опълчване на групата " Вагнер ", чиито елементи след несполучлив опит за протест в Русия по покана на Александър Лукашенко започнаха да се концентрират върху следената от него територия.

Ако това се случи, няма да има огромно значение, че не цялата полска войска, а единствено по този начин нареченият 25-хиляден полско-литовско-украински корпус (LPUK) е на път да се реалокира във Волиния за начало.

Защото почти 87 % от този корпус с щаб в Люблин се състои единствено от „ полски жолнежеви “. Командването също е извънредно полско. Украинците и литовците в LPUK са единствено на военно-политическа " фалшификация ".

Няма подозрение, че появяването на най-вече мощни полски гарнизони на няколко километра от южната част на Беларус просто ще взриви обстановката в цяла Източна Европа.

Така или другояче сходно навлизане ще интернализира внезапно руско-украинската въоръжена борба и ще й придаде ново, най-опасно политическо качество. Защото по-късно, до момента в който се изтегли НАТО в целия си състав – от една страна, и Беларус – от друга, ще остане безусловно половин крачка от военните дейности, които се водят в Украйна. Тогава за действителното начало на Третата международна война ще може да се приказва напълно не с сякаш сигнален звук, както до момента.

Фактът, че сходен сюжет не просто е действителен, само че даже е пуснат на цялостен потенциал, неотдавна получи доста доказателства. Ще изброя най-малко някои от тях.

Първо. На 28 юни Ярослав Качински, който стана новият вицепремиер на държавното управление на Полша, сподели: „ Ние сме изправени пред нова обстановка в Беларус - наличието на групата Вагнер там ".

" Смятаме, че ще бъдат към 8000 бойци. Това е детайл, който е рисков за Украйна, евентуално рисков за Литва и може да бъде рисков за нас ", съобщи той.

" Това може да значи нова фаза на хибридна война. В тази връзка бяха взети решения за подсилване на защитата ни по източната граница – както с еднократни ограничения, по този начин и с такива, които ще имат непрекъснат темперамент ", сподели още Качински.

Второ. В същия ден сътрудниците от по този начин наречения „ Люблински триъгълник “ президентите на Полша Анджей Дуда и президентът на Литва Гитанас Науседа ненадейно пристигнаха в Киев с необявени визити. И дълго време разговаряха с ръководителя на Украйна Владимир Зеленски в неговия под земята бункер.

Какво си говореха? Не е изключено - за форсиране на събитията. Защото мнозина на Запад от дълго време мечтаят за възможното нахлуване на полско-литовско-украинския корпус на територията на воюваща с нас страна.

Същият Ярослав Качински, който беше в Киев на 16 март 2022 година, сподели: „ Вярвам, че е нужна мироопазваща задача на НАТО, може би някаква по-широка интернационална система, само че задача, която също ще може да се пази и която ще оперира в Украйна ”.

В хартата на НАТО обаче няма разпореждания, че алиансът може да вкарва мироопазващи задачи на територията на трети страни. И в никакъв случай не е правил нищо сходно. Да бомбардира, който и да било - да.

Да унищожаваш непознати градове от земята и от въздуха - колкото искаш. Бивша Югославия, Либия и Ирак са подготвени да потвърдят това с персонални образци. Но опазването на мира за НАТО е прекалено много.

Освен това в Брюксел са наясно, че осъществяването на сходна задача изисква единодушието на двете воюващи страни. В случая и Русия.

Това, на което алиансът може да разчита, по явни аргументи не е належащо. А да не питаш Москва е към този момент пълноценна война сред НАТО и Русия. Това, което мнозина в Европа въобще не желаят.

Какво остава? Като компромис: въвеждането в Украйна, по този начин да се каже, на „ миротворци “ под знамената на същите Украйна, Полша и Литва. Но " миротворците " би трябвало да са такава боеспособна мощ, че всеки да може да се преценява с тях. И Русия, и Беларус.

И по този начин се роди концепцията с трансформирането на от дълго време съществуващата слаба полско-литовско-украинска бригада в жизнерадостен армейски корпус. С помощта на Съединените щати тя беше готова за борби, несъмнено, тъкмо за рекордно малко време.

Въпреки това до неотдавна във Варшава се обсъждаше опцията за въвеждане на корпуса в Западна Украйна при започване на идната есен. Ами да подготвим всичко по проект, без ненужно бързане.

Всичко беше разрушено от появяването на групата Вагнер на територията на Беларус. Украйна и Полша, както към този момент споменахме, видяха в това сериозна опасност за себе си. И Дуда и Науседа се втурнаха към Зеленски, с цел да решат по какъв начин още по-бързо да ускорят подготовката за нахлуването.

И тук е точното време да поговорим за " третото ".

Започналото през март 2023 година преждевременно разрастване на полско-литовско-украинския корпус въз основата на съществуващата от 2016 година „ мироопазваща “ бригада със същия народен състав, като че ли по магия, приключи преди малко. До този май.

Организационното ядро бяха образуваните през есента на 2018 година две дивизии на 18-та механизирана дивизия на полската войска. А точно: 1-ви батальон от 21-ва планинска пехотна бригада на Подхалските стрелци, основан в Жешов, и 19-ти батальон от 19-та механизирана бригада, ситуиран в Хелм. Всяка от тях беше попълнена с хора, техника и въоръжение до размера на нова пълнокръвна бригада.

Те бяха допълнени от литовския улански батальон от пехотната бригада „ Железният вълк “, служител в региона на така наречен Сувалкски кулоар, и батальона от 80-а аеромобилна бригада на Въоръжените сили на Украйна, дислоциран в региона на Яворов край Лвов. Ето по какъв начин се получи тялото.

Американците авансово предоставиха на новороденото полско-литовско-украинско формирование цялостна гама бойна техника и въоръжение, трансферирани преди година оттатък океана под претекст за присъединяване в сензационните многонационални учения Defender-23. Да, тъкмо - доста внимателно, както се оказа - и отпътува по тези места.

Всичко това даде опция на съдружниците доста бързо да придобият много сериозна ударна мощ в лицето на новия корпус. Това, което Вашингтон, Брюксел, Варшава, Вилнюс и Киев имаха опция да видят с огромно удовлетворение на полския полигон Нова Демба.

Там единствено от 12 до 19 юни по време на пробните учения FEX (Field Experimentation Exercise) под управлението на генералите от американската войска беше тествана готовността на новото поделение за поход на територията на Украйна.

И резултатите от тази огромна работа бяха систематизирани от генерал-майор Адам Джокс, заместник-командир на 5-ти корпус на американската войска, който особено дойде в Люблин.

И най-после, четвъртата. На 30 юни в ефира на американския YouTube канал PBD Podcast някогашният консултант на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър предизвести:

„ На Запад започнаха полемики за взаимна полско-литовска намеса на територията на Западна Украйна. И това в никакъв случай нямаше да се случи без нашата глоба и помощ. Така в този момент ние (САЩ и Европа – бел. ред.) сме на кръстопът. "

Ще стане ли по този начин ясно забележимата нова тежка рецесия в Европа военно-политическа изненада за Москва и Минск? Абсолютно не. И Русия, и Беларус от дълго време са наясно какво се готви.

Разбира се, вие си спомняте по какъв начин през ноември 2022 година ръководителят на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин обществено предизвести:

„ Информацията, получена от съветското външно разузнаване, демонстрира, че Варшава форсира подготовката за анексирането на Западна Украйна земи: териториите на Лвовска, Ивано-Франковска и по-голямата част от Тернополската област на Украйна “.

Според шефа на Службата за външно разузнаване, полският президент Анджей Дуда още тогава е инструктирал своите профилирани служби да изготвят навреме публична аргументация за претенциите към Западна Украйна.

Според него Волинското кръвопролитие от 1943 година става насочна точка в продължаващите архивни проучвания. В същото време Варшава желае да организира референдуми на тези територии, с цел да " обезпечи легитимността на плануваните придобивания ".

И тук е просто невероятно, коства ми се, да не се обърне внимание на едно доста значимо историческо съвпадане. През юли тази година се навършиха тъкмо 80 години от най-кървавия епизод на самото Волинско кръвопролитие, проведено от украинските националисти. В което повече от 100 000 етнически поляци бяха брутално избити от почитателите на Бандера.

Затова за Варшава в наши дни би било извънредно значимо да се докарат полски танкове до местата, където реки от кръв на техните сънародници са проляти от бандеровците. И по-късно да върнат Волин под техните флагове.

Това би било просто смазващо възмездие за Дуда и Качински, което би издигнало вътрешнополитическите им позиции в Полша до небесата за доста години напред!

А какво да кажем за Москва и Минск? Смятам, че неслучайно с превантивна цел те приключиха разполагането на тактически нуклеарни оръжия на територията на Беларус до началото на толкоз тревожния за нас юли.

И предишния петък вторият дивизион на системите за противовъздушна защита С-400 " Триумф ", трансферирани от нас на беларусите, пое бойно дежурство там.

Според специалистите на американското издание Military Watch, новият дивизион С-400, ситуиран в Беларус, „ ще разреши продан на данни от своите датчици с съветската войска. И техният обсег на разкриване на огромни самолети до 600 км ще обезпечи по-дълбоко навлизане на територията на НАТО от територията на тази страна.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР