В отговор на изявлението на главния прокурор Иван Гешев, заместникът

...
В отговор на изявлението на главния прокурор Иван Гешев, заместникът
Коментари Харесай

Сарафов нарече Гешев неуравновесен и заяви, че се страхува за живота си

В отговор на изказването на основния прокурор Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов го упрекна в приватизиране на прокуратурата и изиска персонална защита, тъй като се опасява за живота си.

По-рано през днешния ден Иван Гешев скъса демонстративно авансово написаната си оставка и прикани Сарафов да подаде своята. Директорът на Национална следствена служба съобщи:

" Днес няма да върша спектакъл и да късам ритуално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на господин Гешев. Аз ще се опитам да се придържам към морала и професионалната нравственос, доколкото това въобще е допустимо. Искрено скърбя, че вместо да изпълняваме своите служебни отговорности, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото ".

Според Сарафов точката на непоносимост е стигнала до такава степен, че е нужен " бездънен катарзис, с цел да се отреже гнилото и прокуратурата най-накрая да проработи в интерес на обществото ". Заяви, че няма да приканва Гешев да подава оставка, само че ще упорства пред Висш съдебен съвет да го в профил.

" Г-н Гешев счита, че има институцията прокуратура като своя персонална благосъстоятелност, само че го убеждавам, че нито той, нито който и да е различен не има нотариален акт за благосъстоятелност на институцията прокуратура на Република България. Тя е институция на жителите, не негова персонална, а чиновниците ѝ не са негови прислужници ".

По думите на Сарафов с днешното си изказване Иван Гешев е направил ясна поръчка за влизане в политиката. Нарече го " невменяем човек, който е присвоил прокуратурата като своя благосъстоятелност ".

Сарафов уточни, че се опасява за живота си и се обърна към министъра на правораздаването с искане да му бъде назначена персонална защита.

" За да не се окажа ненадейно погубен като прокурора Колев по времето на един различен основен прокурор преди 20 години. В този смисъл се обръщам през вас към министъра на правораздаването Крум Зарков, с цел да може още през днешния ден да бъде предпазена физическата ми сигурност. Защото познавам господин Гешев и точно по тази причина се опасявам за своя живот. До през днешния ден, за разлика от него, аз водех естествен живот. вървях с жена си и с децата си до магазина. За страдание от през днешния ден това за мен и фамилията ми няма да бъде допустимо, тъй като познавам методите на господин Гешев ".

Вижте изказването му тук



Сарафов насочи и други обвинявания към Иван Гешев. Сред тях - че употребявал като персонална резиденция почивната база на прокуратурата в Боровец и никой от магистратите няма достъп до нея. Коментира и делото " Барселонагейт ".

" Самият той през днешния ден сподели, че неговият състудент, на който е упълномощил делото " Барселонагейт ", разяснява с него развиването по този проблем. Днес удостоверявам нещо, което и вие сами знаете - точно това е методът прокуратурата и персонално основният прокурор да управляват ритъма на делата и да дават насоки кой проблем по кое време и по какъв метод да бъде решен. Той през днешния ден самичък призна, че държи делото " Барселонагейт " на трупчета, с цел да може да извива ръцете на политиците ".

По време на изказването си през днешния ден Иван Гешев насочи обвинявания към ГЕРБ, Движение за права и свободи и заместника си Борислав Сарафов. Миналата седмица шестима прокурори от Висш съдебен съвет внесоха искане за предварителното освобождение на Гешев.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР