В отът в разгара на лятото може да създаде сериозни

...
В отът в разгара на лятото може да създаде сериозни
Коментари Харесай

Почиващите в Гърция българи ще гласуват по-лесно от тези на родното ни море

В отът в разгара на лятото може да сътвори съществени проблеми за част от гласоподавателите. Както и да се окаже, че гласуването от плажовете на Гърция ще е по-лесно, в сравнение с от българските курорти.

Причината са декларациите, които би трябвало да подадем, с цел да гласуваме на адрес, друг от непрекъснатия ни. За секциите отвън граница заявката се подава на място, сега на гласоподаване.

В рамките на страната обаче е належащо да заявим това предпочитание 2 седмици по-рано, като за задачата би трябвало да си сменим и сегашния адрес. Така, в случай че планираме да сме на море на 11 юли, може и да останем без право на глас, споделя.

Председателя на новата ЦИК Камелия Нейкова удостовери, че хората, които са отмора на 11 юли у нас, мъчно ще гласоподават. Освен в случай че не са поданици на курортния град по непрекъснат или сегашен адрес, деклариран най-малко 2 седмици по-рано.

"Почивката не е съображение да се гласоподава от друго обитаемо място. Законодателят към този миг не е решил да има някакъв тип подвижност във връзка с това кой, къде и по кое време може да гласоподава ", изясни тя.

Така, разновидностите пред хората да гласоподават остават свързани единствено с адресите, на който са регистрирани. В същото време туристическият отрасъл чака първата огромна вълна от почиващи на морето точно към 11 юли.

"Тогава ние ще забележим към 280 хиляди автомобила на автомагистрала "Тракия ", примерно ", счита Румен Драганов.

Все още обаче ще има и доста уикенд туристи. Част от които биха пробвали да се приберат в неделя вечер, преди да затворят секциите.

"Очакваме пътуванията да бъдат уикендови и, в случай че са такива, нищо не пречи на тези, които са на морето, да могат да гласоподават в самия избирателен ден ", добави още Драганов.

За разлика от летуващите у нас, сънародниците ни на отмора в чужбина ще могат без проблем да гласоподават там, където се намират. Ще са им нужни персонална карта и заявление, което могат да подадат в деня на вота.

"Възможностите там, въпреки и малко необичайно, са по-големи, тъй като можем да отидем и без първична регистрация да гласуваме във всяка една секция, която е открита ", изясни Даниел Стефанов.

За съпоставяне българите у нас, които желаят да гласоподават на морето, би трябвало да се записват там по сегашен адрес най-малко две седмици преди вота.

"Ново, във връзка с заявките за сегашен адрес, е, че те към този момент могат да бъдат подавани през интернет страницата на основна дирекция "ГРАО ", като не се изисква електронен автограф ", изясни Нейкова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР