В остър сблъсък са влезли председателят на ПЕС Сергей Станишев

В остър сблъсък са влезли председателят на ПЕС Сергей Станишев ...

Станишев и Нинова в сблъсък за третия пол.


В остър сблъсък са влезли председателят на ПЕС Сергей Станишев и лидерката на БСП Корнелия Нинова на заседанието на червения пленум по повод дискусия за позицията на БСП по Истанбулската конвенция, пише "24 часа".

На влизане за заседанието Станишев напомни, че БСП вече е подкрепила конвенцията, като е гласувала в подкрепа на резолюция на ПЕС. И обясни, че интерпретациите по темата за т.нар. социален пол в конвенцията са неправилни.Още по тематаСтанишев подкрепи Истанбулската конвенция, дебатът – изкривен13 яну 2018 13:3166Защо Истанбулската конвенция е нещо позитивно?12 яну 2018 21:5645Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво9 яну 2018 20:00210Вицето Симеонов: 8 министри са срещу гей ратификацията!3 яну 2018 15:0064

Дискусията е изкривена, няма такова нещо като трети пол в конвенцията, заявил Станишев и пред членовете на червения Национален съвет. И обвинил управляващите, че те са виновни за неразбирането на смисъла на документа.

Каквото и решение да вземе БСП, ще има сериозни последици, предупредил Станишев.

Това няма да е първия път, в който позициите на ПЕС и БСП се разминават, отвърнала Корнелия Нинова. И напомнила, че така е било и по отношение на квотите за мигранти, СЕТА и санкциите срещу Русия.

Националните ни интереси диктуват по важни въпроси да имаме различни позиции, обяснила соцлидерката.

В подкрепа на тезата на Станишев се изказал и Явор Куюмджиев. Той обяснил, че понятието gender се превежда неправилно от английски и оттам идва проблемът.

Можем ли да приемем, че това е лъжицата с катран в кацата с мед, попитала пък Велислава Дърева.

 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg