В основата на всички натрупани проблеми в страните от Западните

...
В основата на всички натрупани проблеми в страните от Западните
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Европа се завърна на Балканите

В основата на всички насъбрани проблеми в страните от Западните Балкани е образованието. Това заяни министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция,,В търсене на съгласувана сигурност за напредък и разцвет: Стълб за стабилността в Европа''.

„ Считам, че Европа се завърна на Балканите в последната година, година и малко, тъй като Европейски Съюз осъзна, че без постоянни, проспериращи и мирни Балкани няма по какъв начин европейският план да бъде подобен – сигурен, постоянен и проспериращ. Съвсем неотдавна Институтът на Европейски Съюз за изследванията по сигурността набеляза шест тренда на Западните Балкани – понижаване на популацията, висока безработица, слаби институции, етноцентризъм и оборване на държавността, остаряло и ненадеждно обучение и доста висока младежка безработица (средно към 60% за шестте държави). Но както бизнесът доста добре знае, всяко предизвикателство би могло да бъде и опция. И според от това, кой път ще поемем, всеки един от тези трендове може да бъде опция за развиване на Западните Балкани “, разясни Захариева.



Снимка: Министерство на външните работи

Тя цитира изследване, съгласно което във всяка една от шестте страни популацията през идващите 10 години ще се свие с 10%.

,,И това се ускорява и от фактора емиграция – както на ниско, по този начин и на високо квалифицирани фрагменти и на първо място на младежите. А емиграцията се подхранва и от високата безработица и от несигурността дали страни от Западните Балкани ще влязат в ЕС'', сподели още външният министър.

Захариева уточни, че не малко предизвикателство в района са и към момента неподкрепените институции и мощния етноцентризъм и шовинизъм.

„ И в случай че за България беше цел и освен това сполучлива да преодолее насъбраното напрежение в част от страните от Западните Балкани, то към момента не би трябвало да крием проблемите – съществуват нерешени гранични въпроси, към момента не е ясно по какъв начин ще продължи разговорът сред Белград и Прищина, към момента би трябвало да завърши процедурата за името на Македония. И съм уверена, че в основата на всички тези насъбрани проблеми е образованието. Образованието освен за поуките от историята, които да ни оказват помощ в действителност да се примирим в сърцата си на Балканите, само че и образованието като фактор за превъзмогване на безработицата, за стопански растеж и за задържане на младото население “, уточни още тя.



Снимка: Министерство на външните работи

Външният министър уточни, че доста значима причина за решаването на проблемите на Балканите е и свързаността – освен чисто физическа, само че и сред бизнеса и хората.

„ Трябва да работим и за това, да подобрим съдействието си в региона на защитата, радикалния ислям, проведената престъпност “, разяснява още Захариева. „ Ако бизнесът и хората са свързани, ние, политиците, нямаме различен избор – би трябвало да бъдем дружно и ще бъдем длъжни да преодолеем всички другия, насъбрани от предишното “, приключи външният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР