В основата на сегашната криза е провалът за постигането на

...
Коментари Харесай

Порочният кръг на насилие между Израел и палестинците

В основата на сегашната рецесия е неуспехът за постигането на продължително спокойно съглашение сред Израел и палестинците.
" Израел заслужава да живее като свободна и сигурна нация. Нашите съседи заслужават същото. " Туитът по отношение на новата ескалация сред Израел и палестинците на израелската актриса Гал Гадот, известна с ролята си в холивудския шлагер " Жената знамение ", несъмнено би бил общопризнат от тези, които не са свързани с спора, като демонстрация на чисто човешко съчувствие и апел против насилието. Но той провокира вълна от онлайн неодобрение и от двете страни в сегашния конфликт. Палестинците я упрекнаха, че даже не може да напише името на своите " съседи ", както и че с този коментар поставя знак на тъждество сред " агресор " и " жертва ". Позицията на израелците коментира поискал анонимност гражданин на Тел Авив, с който " Капитал " беседва: " Мнозина чакаха някой, който е един от тях, да поддържа по-категорично нашата страна ".

Случката е показателна за измеренията на напрежението в израелско-палестинската борба и по какъв начин даже един туит може да има избухлив заряд. Истинската ескалация обаче сега се показва в смъртоносната замяна на въздушни удари и ракетен обстрел сред Израел и Ивицата Газа, продължаваща към този момент втора седмица. В сряда израелски източници от министерството на защитата обявиха, че " интервенцията продължава с цялостна мощ ". Поне 219 души, в това число съвсем 100 дами и деца, са убити до момента в Газа, като израелската войска твърди, че 150 са били терористи. От израелска страна жертвите са 12, измежду които две деца, а изстреляните към Израел ракети са към 3750.

Премиерът Бенямин Нетаняху споделя, че Израел се бори да възвърне спокойствието и да усили времето, през което ще се задържи всяко бъдещо помирение с " Хамас ", която управлява Газа. Организацията като цяло или в някои случаи единствено нейното военно крило е считана за терористична формация от Израел, Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия и други международни сили. По въпроса с прекратяването на огъня Нетаняху акцентира, че " не стои със секундомер в ръка ". Но всеки минал ден на принуждение прави деескалацията още по-трудна.
Ракети против Израел, въздушни удари по Газа
Новият пик в израелско-палестинския спор идва след седмици на възходящо напрежение в Източен Ерусалим, довело до конфликти на свещено място както за евреите, по този начин и за мюсюлманите. " Хамас " стартира ракетен обстрел, откакто предизвести Израел да се изтегли от святото място, което пък провокира израелски ответни въздушни удари. В сряда четири ракети са били изстреляни от Ливан към Израел, като израелската войска е дала отговор с артилерийски огън по цели на ливанска територия.

Същия ден американският президент Джо Байдън съобщи, че чака от Нетаняху " основна деескалация " и " курс към прекъсване на огъня ". Това съответства с информация на израелския новинарски уебсайт Ynet, че израелското държавно управление е провело диалози с египетски медиатори. Източници на медията споделят, че Израел може да реализира задачите си и да спре въздушните удари до дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР