В Още от деня по БНТ Александър Николов, бивш министър

...
В Още от деня по БНТ Александър Николов, бивш министър
Коментари Харесай

Александър Николов: България е купувала руски газ след спирането на доставките, но на изгодна цена

В " Още от деня " по Българска национална телевизия Александър Николов, някогашен министър на енергетиката в кабинета " Петков ", не отхвърли, че след прекъсването на доставките от " Газпром " България е купувала съветски газ, само че отхвърли обвиняванията на ГЕРБ, че това се е случвало на неизгодно висока цена.

" Не е правилно, че страната е ощетена. Руски газ в Европа ще продължи да влиза, по този начин или другояче. " Булгаргаз " е изпълнявал поръчките от " Газпром ". Използвани са безусловно всички вероятни различни търговци. Щом ще приказваме за търговци - за какво не се упоменат всички, а единствено една или две компании? ", попита Николов.

Той посочи, че газовите количества, които България е купувала след прекъсването на доставките от " Газпром ", са били на най-изгодните тръжни цени. Според него цената, на която сме получавали газ след прекъсването на доставките, не би трябвало да се съпоставя с тази по контракта с " Газпром ", тъй като той по този начин или другояче не се извършва и това не е по виновност на България.

В " Още от деня " Николов направи и къса последователност на опциите за обезпечаване на слотове за седемте танкера, контрактувани от кабинета " Петков ".

Той посочи, че ден откакто офертата е прочетена на съвещание на Министерски съвет, е контрактуван
слот за първото карго. Според него слотът за второто карго е можел да се контракти с Турция, а идващите танкери да бъдат разтоварени на Ревитуса. Търговете за слотовете на Ревитуса обаче, са планувани по времето на служебния кабинет, посочи той.

" Когато някой понижава целеустремено количествата от дефицитна стока, той явно слага България на колене при бъдеща обстановка. Трагедията на всичко това е, че секторът има доста дълъг лаг във времето. Двумесечно безхаберие в този момент, ще докара до доста тежки последици. ", сподели Николов.

По думите му заплащането в рубли към " Газпром " не е проблем единствено по себе си, само че механизмът, разказан от съветския снабдител, е извънреден проблем за нашата страна.

" Не сме имали срещу работа с " Газпром " или който и да е различен снабдител. Въпросът е да не се фаворизира който и да е снабдител. " Газпром износ " е третиран като всеки различен оператор. Няма нито едно нарушаване от наша страна. Сега " Булгаргаз " е в извънредно мощна позиция при възможен арбитраж. Когато се водят договаряния, е добре да имаш няколко други възможности. Затова последните месеци избягвах да споделям " Никога повече! ". Когато има очевидна военна експанзия, не е разумно да се водят договаряния за дълготраен контракт, тъй като комерсиалните условия няма да са удобни за България. Сигурността на доставките също е значима - нужно ли е да се повтаря това, което се случва сега в 18 европейски страни по света? ", попита Николов.

Той добави, че би трябвало да се гледат потоците на парите, а през интервала 2010-2020 те са се движели на североизток.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР