В определени случаи става въпрос за липсата на система -

...
В определени случаи става въпрос за липсата на система -
Коментари Харесай

Вижте причината за смъртта на изчезналите туристи в Пирин

" В избрани случаи става въпрос за неналичието на система - тя не е единствено за помощ в планината с хеликоптер, тя е наречена HEMS – Helicopter Emergency Medical Services, и е национална, както в доста страни в света. Липсата ѝ у нас води до загуба на доста човешки животи. 30% от смъртните случаи по пътищата могат да бъдат избавени, в случай че има такава система. Това е единият проблем ", изясни той. 
По думите му другият проблем е, че липсва система търсене - избавяне, която обслужва случаите в планините.
Няма механически средства, акцентира планинският избавител и добави, че когато се случи нещо, би трябвало да има написани правила, по които да се работи, с цел да може да се облекчат тъгите и на потърпевшите, и на спасителите. Момчетата от ПСС дават всичко от себе си, безапелационен е Красимир Стоянов. 
Липсват обикновени контакти сред избавителната работа и управленията на гранична полиция и Министерството на защитата, чиито са хеликоптерите, разяснява той. Според него липсва политическа воля и има разнопосочни политико-икономически ползи. 
Има модели, които просто би трябвало да следваме, акцентира Стоянов и добави, че има европейски правилник, който споделя по какъв начин да се изградят тези 2 системи. Според него публично-частното партньорство може би е най-хубавото нещо, когато се основава такава система. 
Не мога да си обясня какви хора се упражняват в управлението на тази страна, с цел да проумеят, че когато има такива системи, те резервират животи, разяснява той. 
Част от тези случаи можеше въобще да ги няма, в случай че хората се съобразяваха със препоръките на по-опитните и прогнозите в планината, счита спасителят. 
Все отново Красимир Стоянов е черноглед за 2023 година
" Не виждам по какъв начин ще се решат проблемите при този политически вакуум ", разяснява още той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР