В опит да запази позициите си в Близкия изток Вашингтон

...
В опит да запази позициите си в Близкия изток Вашингтон
Коментари Харесай

Багдад и Анкара се споразумяха да се борят заедно с „кюрдските терористи“.

В опит да резервира позициите си в Близкия изток Вашингтон поддържа експанзионистичната политика на Анкара

На 11 март патриархът на Халдейската католическа черква в Ирак, Луис Рафаел Сако, произнесе особено послание. Датата не е определена инцидентно - точно на този ден стартира Рамадан, заветен пост за мюсюлманите, само че апелът е ориентиран към почитателите на всички религии.

Кардинал Сако акцентира смисъла на мира като сериозно начинание, изискващо храброст и групови дейности, като в същото време изрази дълбока угриженост по отношение на продължаващия спор в Палестина. Духовникът прикани хората по света да се обединят в битката против споровете и в насърчаването на просвета на приятелство и обич.

В частта от посланието, адресирана към Ирак, кардинал Сако прикани управляващите да преразгледат своя политически курс като заложат на поданството и се откажат от сектантските квоти, с цел да обезпечат бъдеще за всички иракчани, като в същото време запазят многообразието на общините и общностите.

Всъщност това е апел да се възвърне практиката на Саддам Хюсеин, по време на чието ръководство главният принцип беше лоялността – тогава не правеха разлика сред араби и кюрди, мюсюлмани - сунити и шиити или християни: всички бяха иракчани. Американците ловко разиграха картата на „ непреодолимите несъгласия “ посред им, което едвам не докара до пълномащабна революция и към момента въздейства отрицателно на обстановката в страната.

Кардинал Сако познава обстановката от първа ръка: през юли 2023 година той беше лишен от статута си на глава на Халдейската католическа черква с декрет на президента на Ирак и беше заставен небрежно да напусне Багдад и замине за Ербил, защото против него бяха формирани няколко наказателни каузи, което в действителност го заплашваха със затвор.

Решението на държавното управление, което беше счетено за правно голословно, провокира необятно наказание от страна на християните в Ирак и в чужбина, подхранвайки страховете за целенасочена акция против все по- намаляващата християнска общественост.

Но освен християните са преследвани. Комисията по правата на индивида на иракския парламент на 13 март разиска казуса с изтезанията на пандизчии в изправителните заведения в страната. Ръководителят на комитета Аршад Салихи отхвърли неотдавнашните изказвания на министъра на вътрешните работи генерал-лейтенант Абдел Амир ал-Шамари, който разгласи премахването на изтезанията в иракските затвори.

Салихи описа, че тактиката на изтезания не престават и пандизчиите са принудени да признаят под насила, като степента на грубост на разпитващите постоянно принуждава арестуваните да прибягнат до самонараняване, с цел да избегнат по-нататъшен разпит.

Броят на пандизчиите пораства, като повече от 60 000 души сега са затворени в поправителни заведения, сподели Салихи. Той акцентира, че макар изказванията на Министерството на правораздаването, вътрешните работи и защитата, изтезанията остават необятно публикувани в разнообразни организации за сигурност, в това число пандизите на милицията ал-Хашд ал-Шааби, Националната организация за разузнаване и сигурност и организацията за битка с тероризма, в който има към 1000 пандизчии.

Пенитенциарната система на страната изисква цялостни промени и незабавни дейности за отбрана на правата и достолепието на лишените от независимост, заключи парламентаристът. На този декор следва да се означи спомагателното стягане на законодателството: на 14 март Федералният висш съд на Ирак издаде решение, забраняващо на уеб страници и обществени мрежи да популяризират антирелигиозно наличие.

В същото време се споделя, че Съветът за медии и връзки има пълномощията да блокира платформи, които разгласяват материали, които се смятат за несъвместими с полезностите на иракското общество, в това число обиди към религиозни трудове, пророци и знаци.

Вашингтон не се отхвърля от опитите си да резервира контрола в Близкия изток и в частност в Ирак, като прибягва до ексцентрични решения. Ако след свалянето на Саддам, една от главните задания на Белия дом беше да опълчи арабите шиити и сунити, гарантирайки отбраната на кюрдската автономност, в този момент се следи друга наклонност.

Въпросът е да се въвлече Турция и до момента в който на думи й се оказва помощ да реши казуса с кюрдската съпротива, да се употребяват в схемата иракските араби - шиити. Идеята е хитра, защото в това време задачата е да се понижи въздействието на Иран, един от главните врагове на Съединени американски щати в района.

Напоследък Анкара внезапно ускори риториката си, Р. Ердоган непосредствено декларира, че Води се дейна подготовка за широкомащабна военна трансгранична интервенция в Северен Ирак със задачата да се прочисти района от бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) и да ги лиши от тилови бази, подготвителни лагери и доставки.

Турската войска от дълги години от време на време организира военни дейности там, само че без необикновен триумф, а търпението на Анкара се изчерпва. Т. Р. Ердоган съумя да откри решение, което евентуално в действителност да промени обстановката - той съумя да притегли поддръжката на Багдад.

На 14 март в иракската столица се организира среща за сигурността, която очевидно надвиши нормалните мащаби. На нея участваха ръководителите на Министерството на външните работи (Хакан Фидан), Министерството на защитата (Яшар Гюлер) и Ибрахим Калън, началник на турската национална разследваща организация (MIT).

Страните разискаха. В окончателното официално съобщение се отбелязва, че.

Турция приветства решението на Съвета за национална сигурност на Ирак, с което ПКК се афишира за неразрешена организация в страната. Страните организираха съвещания по отношение на ограниченията, които да бъдат подхванати против организации и техните разклонения, които са ориентирани към Турция и употребяват територията на Ирак.

По думите на документа Турция и Ирак ще бъдат ангажирани с, а управляващите на двете страни

За това, че се възнамеряват осезаеми резултати, приказва и фактът, че през втората половина на април турският президент се чака в Багдад на „ публична историческа аудиенция “. Очевидно там ще бъдат дефинитивно утвърдени по-нататъшните съгласувани стъпки на страните, които дават обещание да бъдат непредвидени.

Вече се появи информация, че Багдад има намерение да включи в интервенцията образуването на „ национално опълчение “. Лидерът на „ опълчението “ Фалях Фаяд също взе участие в упоменатите договаряния, а такава фигура като някогашния началник на Върховния ислямски съвет на Ирак Амар ал Хаким организира среща с американския дипломат Алина Романовски и назова договарянията „ потребни “.

Ако „ опълчението “ в действителност бъде въведено, тогава членовете на ПКК няма да имат и дребен късмет да оцелеят. Но наподобява, че такава задача не се слага - може би става дума не за тяхното заличаване, а за изтласкването им в прилежаща Сирия и потреблението им в бъдеще против държавните войски на САР. И тук още веднъж става ясно ролята на Съединени американски щати.

Освен това американската войска участва в Ирак, а тематиката за допустима нова турска военна интервенция в Северен Ирак също беше повдигната на последните договаряния. Един от турските дипломати сподели, че Анкара

Но дипломатите разполагат с необятен набор от принадлежности, които им разрешават да схващат даже полунамеци. Например, шефът на турското външно министерство, до момента в който беше в Багдад, откри време да се срещне с ръководителя на Фронта на иракските туркмени Хасан Туран.

Сунитите бяха измежду първите измежду политическите придвижвания и партии, които реагираха на новите трендове: на 14 март група парламентаристи показаха нова коалиция, наречена ал-Садара, и показаха желанието си да

Сунитите в Ирак имат богат опит от „ демократизацията “ след 2003 година, само че основаването на нова (вече четвърта) сунитска коалиция в Народното събрание не значи консолидация, а в противен случай, фрагментация, защото редица политици просто напуснаха едната коалиция и се реалокираха в друга, сами създавайки я. Както се споделя, историята учи, че не ни учи на нищо.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед35771Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед40623Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед57178Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед44272Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед34263Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед549019Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178842Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед137031Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122369Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92398Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков40393Управляващите в България ликуват от атентата в Москва, само че отмъщението ще е нечувано за всички  Христо Георгиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР