В опит да свалят дълго управляващия ANC, 7 южноафрикански партии постигнаха коалиционно споразумение

...
Седем опозиционни партии в Южна Африка постигнаха споразумение за формиране
Коментари Харесай

Седем опозиционни партии в Южна Африка постигнаха споразумение за формиране на коалиция през опит за сваляне на управляващия Африкански национален конгрес, ако не успее да спечели мнозинство на общите избори следващата година

От МОГОМОЦИ МАГОМЕ Асошиейтед прес, 17 август 2023 г., 14:41 Избори.

Партиите, които включват основната опозиционна партия в страната, Демократическия алианс, и поредица от малки партии, се споразумяха за това, което те нарекоха Многопартийна харта за Южна Африка. Споразумението последва двудневни срещи в Кемптън Парк, източно от Йоханесбург.

АНК е партията на покойния Нелсън Мандела и когато настъпят изборите през 2024 г., ще бъде в правителството 30 години след края на апартейда. Партията оглави движението срещу апартейда и дойде на власт на първите избори за всички раси в Южна Африка през 1994 г., когато Мандела беше избран за президент.

Но нейната подкрепа бавно нараства отслабна през годините на фона на критиките, че не е успяла да осигури основни услуги и да облекчи бедността за милиони от чернокожото мнозинство в страната. Широко разпространената корупция в държавни институции и местно и национално управление допълнително ерозира популярността му.

Другите проблеми на Южна Африка включват най-високите нива на безработица в света, прекъсване на електрозахранването, което води до редовни спирания на тока, повредена система за обществен транспорт и много тежка престъпност проценти.

На изборите през 2019 г. ANC спечели 57,5% от гласовете, но делът му падна под половината на местните избори преди две години, разглеждани като важен момент в Южноафриканска политика. Тя все още печели около 24% повече от гласовете на населението от най-близкия си съперник в това гласуване.

На националните избори южноафриканците гласуват за партия, а не за президент. След това законодателите в парламента избират президента, който винаги е бил лидер на ANC поради мнозинството си в законодателния орган.

Опозиционните партии се надяват, че може да успеят да формират мнозинство в парламента, ако съберат всичките си гласове, въпреки че ще трябва да се съгласят да подкрепят един кандидат за президент.

„Седемте политически партии в тази харта се обединиха, за да не допуснат ANC“, каза лидерът на Демократическия алианс Джон Стийнхуизен. Той каза, че това ще „предостави нова алтернатива за спасяване на Южна Африка през 2024 г.“

В своята декларация партиите казаха, че няма да имат никакви работни споразумения или коалиция споразумения с ANC или лявата партия на Борците за икономическа свобода, третата по големина политическа партия, която получи малко над 10% от гласовете на последните избори. Демократическият алианс спечели малко над 20% от гласовете, за да остане официалната опозиция.

Проф. Уилям Гумед, който председателства срещата в Кемптън Парк, каза, че страните са се споразумели по редица въпроси, включително принципи на споделяне на властта, назначаване на лица на държавни длъжности и структурата на евентуален кабинет.

„Това са партии, които идват с различна идентичност и различно минало, те се състезаваха в миналото и някои от техните ангажименти в миналото често бяха враждебни, груби и понякога много токсични," каза Гумеде. < /p>

За да се доближат до мнозинство, опозиционните партии ще трябва да съберат значително повече гласове. Трите най-големи партии в коалицията, Демократичният алианс, Фронтът на свободата Плюс и Партията на свободата на Инката колективно спечели 27% от гласовете през 2019 г. Другите партии никога не са участвали в национални избори.

„Днес смятам, че сме започнали да изграждаме платформа, която ще освободи южноафриканците от ANC и ще започне работата, необходима за оправянето на страната ни“, каза Херман Машаба, лидер на новата партия ActionSA.

Местни правителствени коалиции вече съществуват в Южна Африка, но много от тях се провалиха след изборите за местно правителство през 2016 г., създавайки най-малко 66 „„висящи съвета“, където никоя партия не спечели пълно мнозинство.

Няколко коалиционни правителства на градско ниво, включително в икономическия център Йоханесбург и столицата Претория, се разпаднаха.

___

< p class="Ekqk yuUa lqtk eTIW sUzS">AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР