В опит да се справи с последствията от Брекзит, правителството

...
В опит да се справи с последствията от Брекзит, правителството
Коментари Харесай

Българи ще плащат повече от други в ЕС за британски работни визи

В опит да се оправи с следствията от Брекзит, държавното управление на Обединеното кралство усили до 30 000 броя на визите, които ще издава на сезонни аграрни служащи. Визите обаче имат висока цена и румънците, българите, както и естонците, литовците и словенците ще заплащат за тях повече от останалите жители на Европейски Съюз, написа Emerging Europe.

Правителството на Обединеното кралство удължи за спомагателна година пилотната стратегия за сезонни служащи, стартирана за първи път през 2019 година Разширява се и програмата, като 30 000 визи би трябвало да бъдат предоставени на тези, които желаят да дойдат и работят във ферми във Англия за интервал до шест месеца през 2021 година

Правителството разяснява, че тези служащи ще играят жизненоважна роля в подпомагането на производителите да събират и пакетират продукцията си, като в същото време понижават зависимостта си от мигрантския труд, до момента в който страната привиква с мъчителното си излизане от Европейски Съюз.

Цените на източноевропейците

Въпреки това високата цена на разрешителните - 244 английски лири - може да е прекомерно висока за евентуални краткосрочни служащи, изключително тези от Източна Европа.

Нещо повече, до момента в който на жителите на множеството страни от Европейски Съюз - както и на турци и северномакедонци - се предлага понижение от 55 английски лири, българи, естонци, литовци, румънци и словенци не.

Когато Emerging Europe пита Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, за какво жителите на тези пет страни са таксувани повече от другите членове на Европейски Съюз, са ориентирани към Социалната харта на Съвета на Европа (CESC) от 1961 година, която тези страни не са утвърдили.

Според Министерството на вътрешните работи " CESC съдържа обвързване за тези страни, които го узаконяват, да улеснят жителите да се придвижат по трудови аргументи в други страни, които също са го въвели. Обединеното кралство има дългогодишни договорености в своето законодателство, жителите на тези страни да дават отговор на условията за понижаване на таксата за заявки за визи, които идват да работят във Англия. "

Обединеното кралство обаче може едностранно да приложи понижението за всички страни от Европейски Съюз. Избира да не го прави.
 Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа
Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа

Студенти и уволнени британски работници отхвърлят да оказват помощ на фермерите

Други бариери за влизане

Освен високите разноски за разрешителни за сезонна работа, има и други спънки.

Потенциалните претенденти също ще се нуждаят от документ за спонсорство от шеф от Обединеното кралство и ще би трябвало да потвърдят, че разполагат с задоволително пари, с цел да се устоят във Англия - най-малко 1270 английски лири. Такива доказателства би трябвало да бъдат под формата на банкови извлечения, което изключва необезпечените.

Кандидатите би трябвало също да пътуват до център за кандидатстване за виза, с цел да им бъдат взети пръстови отпечатъци и фотоси от комерсиалния сътрудник на държавното управление на Обединеното кралство, TLScontact: в множеството страни има единствено един подобен център, нормално в столицата.

Това значи, че в доста случаи сезонните служащи ще бъдат принудени да заплащат спомагателни пътни и разноски за настаняване.

Нели Шевченко, началник на имиграцията в " Тейлър Хамптън Солиситорс ", споделя, че схемата постоянно е била обвързвана с проблемите на актуалното иго и употребата на труда.

" Стратегията за използване на пазара на труда в Обединеното кралство 2019/20 оповестява, че селското стопанство е изложено на максимален риск от " съвременно иго " в Обединеното кралство ", разяснява тя.

" Работниците мигранти най-често зависят от милостта на своите спонсори, които ги докарват във Англия. Високите разноски за таксите за кандидатстване за виза и условието за финансови доказателства оставят мигрантите уязвими да разчитат на своя шеф. Например мигрантът може да отговори на финансовите условия, като покаже, че има най-малко 1270 английски лири в банковата си сметка, или като изиска от работодателя да удостовери издръжката за тях в заявката. Не са доста нискоквалифицираните сезонни служащи, които икономисват тази сума, тъй че явно би трябвало да попитат работодателите си. "

Като такива множеството сезонни служащи разчитат на работодателите си да получат виза и да ги транспортират до Обединеното кралство.

" Повечето от тях не приказват добре британски или въобще не го приказват ", прибавя Шевченко. " Освен това визовата система не разрешава на сезонните служащи да сменят работодатели или категории труд. Това значи, че един път стъпили в Обединеното кралство сезонните служащи са вързани с работодателя си и не могат да изоставен. Това трансферира властта в ръцете на работодателите и разрешава системата за корист и актуалното иго. "

" Бери за Англия "

Разширяването на схемата следва дълъг интервал на договаряния с Националните съюзи на земеделските производители и Асоциацията на доставчиците на труд във всички елементи на Обединеното кралство и по-специално признаването на нуждата от спомагателна сезонна работна ръка в Шотландия за подкрепяне на локалните селски стопански системи и известните производители на меки плодове.

Според основния секретар на Министерството на финансите Стив Баркли, фермерите и производителите играят решаваща роля през цялата година за обезпечаване на пресни английски качествени артикули за обществеността.

" Решени сме да подкрепим нашия селскостопански бранш с овакантяване на Европейски Съюз и да понижим продоволствените километри с храни в нашите магазини като част от по-широкия ни ангажимент към околната среда ", споделя той. " Удължаването на този пилотен план за още една година и разширението на неговия размер демонстрират, че ние продължаваме да слушаме и да отговаряме. "

Освен това държавното управление - дружно с промишлеността - ще надгражда акцията " Бери за Англия " през 2021 година и интензивно ще предизвиква набирането и задържането на локални сезонни служащи през 2021 година

Недостиг

Обединеното кралство се сблъска със сериозен дефицит на аграрни служащи през 2020 година, защото рестриктивните мерки на Covid-19 за трансгранично придвижване и неналичието на полети попречиха на служащи от Европейски Съюз да пътуват до страната. Оценките за дефицита варират от 70 000 до 90 000 служащи. Много огромни селскостопански компании прибягват до чартърни полети, с цел да привлекат служащи.

През 2019 година 98% от служащите във Англия са мигранти от Европейски Съюз, най-много от България и Румъния. Тъй като служащите от Европейски Съюз към този момент са изключени от пазара на труда в Обединеното кралство, в случай че не печелят 25 600 английски лири годишно - надалеч под заплащането за селскостопански труд - 30 000 визи за селскостопански служащи могат да предложат известна отмора за земеделския бранш на Обединеното кралство.

Новината сигурно бе приветствана от някои от фермерската общественост, в това число Андрю Маккорник, ръководител на Националния съюз на земеделските производители в Шотландия, който обаче призна, че увеличението на схемата за сезонни служащи от 10 000 на 30 000 разрешителни е " сложна победа ".

Той също по този начин споделя, че " след огромните, ръководени от промишлеността старания за набиране на локални служащи по време на пандемията през 2020 година, производителите ще продължат да употребяват всички принадлежности, с цел да насърчат колкото се може повече набирането на личен състав от самото Обединеното кралство през 2021 година "

Предвид разноските за краткосрочните сезонни работни визи, както и бюрократичните трудности пред претендентите, фермерите в Обединеното кралство може де се изправят пред дребен избор и да се опитат да наемат локални поданици.
 Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа
Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа

Студенти и уволнени британски работници отхвърлят да оказват помощ на фермерите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР