В опит да отговори на очакваното търсене на генеративен AI,

...
В опит да отговори на очакваното търсене на генеративен AI,
Коментари Харесай

Microsoft и Google увеличават капиталовите разходи в облачната и AI-инфраструктурата, тъй като търсенето на AI-услуги нараства

В опит да отговори на предстоящото търсене на генеративен AI, Microsoft усили финансовите си разноски през четвъртото тримесечие на фискалната 2023 година до $10,7 милиарда от $7,8 милиарда през предходното тримесечие, написа Data Center Dynamics (DCD). Капиталовите разноски на Гугъл през второто тримесечие на 2023 година бяха 6,89 милиарда $, което обаче беше по-ниско от първичните прогнози на анализаторите за към 7,9 милиарда $. Това се дължи на забавеното строителство на офиси и „ някои планове за създаване на дейта-центрове “, отбелязва DCD.

Според Microsoft обилни средства са вложени в центрове за данни, изчислителна инфраструктура и мрежи. Според компанията финансовите разноски ще се усилват всяко тримесечие през финансовата 2024 година. „ Ускорението в действителност е много доста “ – сподели финансовият шеф Ейми Худ в тримесечния отчет. „ Това касае както дейта-центровете, по този начин и CPU с GPU, както и мрежовото съоръжение. “ Худ добави, че компанията влага в увеличение на потенциала за „ постоянни натоварвания на Azure, както и някои работни натоварвания на AI “.

Инвестирайки милиарди долари в OpenAI, Microsoft се трансформира в единствения заоблачен провайдър на стартъпа, само че в същото време, сходно на други хиперскейлъри, се стреми да получи задоволително NVIDIA ускорители. Преди това подписа съглашение за партньорство с CoreWeave, с цел да употребява неговата мощ за обработка на ИИ-натоварванията от своите клиенти. Според слуховете Microsoft има сходно съглашение с Lambda. Преди това тя обсъждаше потреблението на ускорители Oracle, защото NVIDIA наподобява предпочиташе да раздава най-новите си артикули на компании, които не се пробват да разработят свои лични AI-ускорители.

„ Основното предизвикателство е да можем интензивно да задоволяваме кривата на търсенето “ — сподели Худ. Ръстът на финансовите разноски се подхранва от покачването на приходите, като Microsoft регистрира 8% нарастване на тримесечните доходи до $56,2 милиарда Продажбите на облака Azure са се нараснали с 27%. Компанията означи, че растежът се движи от AI и се чака ИИ да нарасне с 2 пункта през идващото тримесечие. Microsoft обаче не дава финансовите данни на Azure. Известно е единствено, че приходите на подразделението Intelligent Cloud, което включва и Azure, възлизат на 24 милиарда $ през последното тримесечие.

Гугъл също по този начин сподели, че влага съществено в своя дейта-център и AI-инфраструктура. „ Най-голямата част от разноските бяха за сървъри, което включваше доста нарастване на нашите вложения в AI калкулации “ — сподели Рут Порат, основен финансов шеф на Alphabet, в която влиза и Гугъл. „ Нивата на вложения в техническа инфраструктура [ще се повишат] през втората половина на 2023 година и ще продължат да нарастват през 2024 година “ — сподели Порат, компенсирайки бавния старт. Компанията ще „ влага в GPU и TPU, както и в мощ на дейта-центъра “.

На собствен ред ръководителят на Alphabet Сундар Пичай (Sundar Pichai) сподели, че AI-инфраструктурата на компанията е водещата платформа за образование и обслужване на генеративни AI-модели. Повече от 70% от компаниите-еднорози в тази област са клиенти на Гугъл Cloud, в това число и Cohere, Jasper, Typeface и други Компанията също по този начин, по неговите думи, предлага най-широките благоприятни условия за AI-суперкомпютрите, основани на TPU и NVIDIA ускорителите. Подразделението Гугъл Cloud регистрира 28% нарастване на продажбите през второто тримесечие (до 8 милиарда долара) на годишна база и облага от 395 милиона $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР