В операцията на "Интерпол" участие взеха 8 държави - България,

...
В операцията на "Интерпол" участие взеха 8 държави - България,
Коментари Харесай

Операция Тезей разби стриптийз барове и удари трафика на хора, дрога и оръжие в цялата страна

В интервенцията на "Интерпол " присъединяване взеха 8 страни - България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова. Беше образуван действен щаб в централата на "Интерпол " в град Лион, където бяха изпратени представители на разнообразни страни. Операцията беше проведена към битката с трафика на хора на Балканите, противозаконната емиграция, както и за закононарушения по линия на опиати и оръжие.

Това разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева на брифинг по отношение на извършена интервенция на "Интерпол ", в която България е взела интензивно присъединяване. "На територията на Република България под надзора на основния прокурор Иван Гешев бяха осъществени сполучливо няколко интервенции. В цялата страна бяха осъществени инспекции в голям брой стриптийз питейни заведения, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора за полова употреба ", съобщи Милева.

Десетки жертви на трафик на хора са били избавени при интервенция на Интерпол на Балканите

По думите й е бил засилен и контролът на границите, като по време на интервенцията на територията на град София на място са били изпратени прокурори на Софийска районна прокуратура, които взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи, са осъществявали надзорен пункт. "В резултат на взаимната работа сред Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и "Интерпол " бяха открити 3 жертви на трафик на хора, на които им беше оказано подпомагане ", уточни Милева. Тя добави, че са били предотвратени опити за нелегално прекосяване на държавната граница и са открити търсени лица, коли и документи. "Бяха открити и големи количества оръжие, наркотични субстанции и парични суми ", сподели още представителят на гл. прокурор. По думите й вследствие на засиления надзор в нощните заведения, някои от тях са прекратили активността си.

"Във връзка с построения проект на интервенция "Тезей " бяха осъществени инспекции в 16 нощни клуба в София. Отделно от това бяха осъществени инспекции на граничните пунктове, с помощта на които бяха открити две жертви на трафик на хора - млади български жители, на които им е обещана легална работа в чужбина ", добави прокурорът по случая Теодора Тодорова. "Момчето е било насила да проси, а момичето да извършва секс услуги. Те са подали сигнали в полицията и им е било оказано подпомагане. Установихме и трета жертва, която е била полово експлоатирана в Германия. Българската гражданка към този момент е върната в родния си град и е формирано досъдебно произвеждане ", изясни Тодорова.

По думите й вследствие на задълбочения разбор на откритите обстоятелства и положителната съгласуваност сред Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, с изключение на по линия трафик на хора, е била открита и контрабанда на наркотични субстанции. "В третия ден на интервенцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост " при инспекция бяха открити близо 36 кг хероин. Обвиняем е български жител. За такова наказване се планува сред 15 и 20 години затвор. В момента обвиненият е арестуван под стража. По-рано, още веднъж на същия граничен пункт бяха открити 94 кг хероин ", уточни прокурорът. Тя добави, че в петък, на 13 декември, е била осъществена профилирана полицейска интервенция поради сигнал за продажба на опиати и към наказателна отговорност са били привлечени 3 лица, единият от които неведнъж осъждан и разгласен за национално търсене.

Задържаха трима турци за трафик на хора

"Резултатите от интервенция "Тезей " са впечатляващи. Оценката, която е дадена на интервенцията е доста висока ", разкри шефът на Дирекция "Международно оперативно съдействие " ст. ком. Валентин Костов. "Операцията "Тезей " беше последна фаза на един план на "Интерпол ", която стартира в България през април 2019 година Новото в този план беше, че за първи път взеха присъединяване и прокурори ", съобщи Костов. Той добави, че е имало основан щаб в централата на "Интерпол ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР