В операционни зали от световна класа оперират от понеделник трансплантолозите

...
В операционни зали от световна класа оперират от понеделник трансплантолозите
Коментари Харесай

Трансплантолозите от ВМА вече работят в супер модерни операционни

В операционни зали от международна класа оперират от понеделник трансплантолозите от Военномедицинска академия. След няколкомесечен ремонт проф. доктор Никола Владов и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология влязоха в изцяло актуализирани, ултрамодерни зали, оборудвани с най-съвременна инсталация, оповестиха от лечебното заведение.

Новите зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на процедура нямат период на валидност. Изградени по този метод, те са извънредно лесни освен за поддръжка, само че и за проверка - панелът се смъква за няколко минути и се слага за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова инсталация в границите на няколко часа. Подменени напълно са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

“Изключително съм удовлетворен, че успяхме да доведем до сполучлив край тъкмо този пилотен план. Той демонстрира две неща. Първо, че огромното старание, качествената работа и нововъведенията от екипа на проф. Владов не могат да останат незабелязани от управлението на ькадемията. Именно това е екипът, който показва нововъведенията в хирургията освен в нашата болница, само че и в републикански мащаб. Другото е, че управлението гледа с изключително внимание и грижа към трансплантационната стратегия.”, съобщи началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

“Тези операционни имат богата история. Тук беше направена първата трансплантация на черен дроб, дружно с проф. Мутафчийски. След това беше вкоренен черен дроб от жив донор, от възрастен на възрастен. По-късно тук се случи и първата ретрансплантация в България”, напомни проф. доктор Никола Владов.

През есента новите операционни ще бъдат хазаин и на обичайното интернационално “училище за хирурзи”, което проф. Владов провежда. Темата на курса, който ще се организира сред 13 и 15 ноември 2019 година, този път е “Мултидисциплинарен метод при лекуването на чернодробните метастази при колоректален карцином”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР