В оперативния център на ГДПБЗН са получени малко над 50

...
В оперативния център на ГДПБЗН са получени малко над 50
Коментари Харесай

Градушки и бури в цяла България

В оперативния център на ГДПБЗН са получени малко над 50 сигнала, най-вече за запушени улични шахти, паднали дървета и рискови предмети. Най-много са сигналите от областите Враца, Плевен, Ловеч и Перник, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Към този миг оперативната конюнктура на територията на страната е спокойна. В оперативния център на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ са получени малко над 50 сигнала. По-голямата част от тях са за запушени улични шахти, паднали дървета и рискови предмети. Регистрирани са и няколко сигнала за наводнени пътни сектори. За отстраняването на произшествията през нощта на територията на цялата страната работиха 47 екипа на ГДПБЗН.

В София и Перник ледените топчета с размерите на орех валяха няколко пъти. В София се чака количеството превалявания да е към 30 литра на кв. м, оповестяват от Столичната община. Нивата в речните корита, които се следят, са в норма. Най-много дъжд е паднал в "Люлин ", в Банкя и "Витоша ", съгласно справката на общината към 7.30 часа. Във всички региони има дежурни, които наблюдават ситуацията.

Най-много сигнали са получени от областите Враца, Плевен, Ловеч и Перник. В област Плевен няма бедстващи хора и излезли реки от коритата в резултат на падналия изобилен дъжд. Това съобщи за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Плевен Мирослав Петров.
Двата язовира над Плевен в парка "Кайлъка " са били изпразнени преди дъждовете под сериозния най-малко, с цел да поемат водата при предстоящите мощни превалявания, посочи той. Поставени са под непрекъснато наблюдаване.
В региона на Левски - Летница е паднала огромна градушка, която е изпочупила стъкла на коли. От бедствието са счупени и 4-5 прозорци на постройката на Районното полицейско ръководство в Левски.
В Плевен са въведени два обходни маршрута за прекосяване на колите в региона на кръговото придвижване за София. Там е ниска зона и при мощни дъждове постоянно се събира вода с дълбочина метър-метър и половина, сподели Петров.
Създаден е спешен щаб с непрекъснато дежурство.

Не са регистрирани сигнали на територията на областите Видин и Монтана.

В област Русе за малко няколко обитаеми места бяха без електрозахранване. Силна стихия, съпроводена с дъжд и градушка, е нанесла тази нощ съществени вреди в Русенско, заяви заместител регионалният шеф на Русе Валентин Колев.

Градушка с размера на лешник е валяла тази нощ в град Две могили и в селата Бъзовец и Батишница.
Кметът на община Две могили Божидар Борисов изясни, че са унищожени зеленчукови градини в града, като има и улици, които са с отвеян асфалт. В Бъзовец и в Батишница също са нанесени съществени провали върху зеленчуковите насаждения.
"Сухата градушка в Бъзовец стартира половин час след среднощ и продължи 10 минути. Отново валя към 3.30 ч. тази заран, само че този път бе примесена с дъжд. Направи огромни пакости ", обясниха за Българска телеграфна агенция локални поданици.
Заместник-кметът на Бяла Евгени Димов сподели, че в град Бяла и в обитаеми места от общината също има съществени провали върху зеленчуковите градини. Най-тежко било ситуацията в село Пейчиново, където градушката била с диаметър три-четири сантиметра.
От мощната стихия по пътищата в региона има паднали дървета, клони и листа, екипи ги отстраняват.
От хидрометеорологичната станция оповестиха, че в Русе тази нощ са паднали 26,1 л/кв. м дъжд, а скоростта напразно е достигала до 86 км/час.

Служителите в дежурния център на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ не престават да наблюдават оперативната конюнктура на територията на страната.

Във връзка с прогнозите за количеството на преваляванията на територията на страната, НЕК ЕАД осведоми, че все още няма опасности за популацията и околната среда в регионите на огромните сложни и значими язовири, стопанисвани от компанията. Това оповестиха от пресцентъра на Националната електрическа компания (НЕК). Язовирните стени и оборудванията към тях са в положително техническо положение и извършват своето предопределение без ограничавания. Речните сектори след язовирните стени, попадащи в отговорностите на компанията, са почистени и могат да организират изпусканите водни количества. Водните размери и равнища в язовирите се управляват от експертните, експлоатационни екипи на компанията в сходство с условията на Министерство на околната среда и водите /Министерство на околната среда и водите/ и одобрените проекти за употреба.
При съществуване на метеорологични условия за приток на огромни водни размери, се подхващат планувани, превантивни дейности, за понижаване на неподходящо въздействие върху териториите след язовирните стени. Служителите на дружество „ Язовири и каскади “ към НЕК ЕАД са в непрекъсната връзка със съответните структури и виновни лица от локалните, регионалните и държавни администрации, ангажирани със отбраната на популацията при бедствия и повреди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР