В операта „Норма от Винченцо Белини със силно драматично напрежение

...
В операта „Норма от Винченцо Белини със силно драматично напрежение
Коментари Харесай

Софийската опера представя на 1 юли прочутата творба на Белини "Норма"

В операта „ Норма " от Винченцо Белини със мощно трагично напрежение се експонира разказът за разбунтувалите се гали против римските завоеватели. С великолепие и прочувствена плътност на този декор е разкрита историята на основната жрица Норма, изгубила любовта на обичания си брачен партньор Полионе, пристрастен по младата Адалджиза. В един динамичен сюжет Адалджиза ще се откаже от любовта си, а Полионе, още веднъж влюбен в Норма, ще отиде с нея на кладата.

Силните музикални облици на Винченцо Белини, умеенето му да основава напрежение доближават своя връх в фамозната молитва на Норма „ Каста дива " - изящна и поетична песен в ослепителен белкантов жанр. Според режисьора Уго де Ана арията „ Каста дива " се трансформира в една безусловно женска спиритуална връзка с Космоса. Луната алегорично съставлява дамата във всички култури, съставлява жената-майка, както и женската нематериалност като контрапункт на мъжа, представляван от Слънцето и Марс, знак на войната. Откъсът с „ Каста дива " за него не е просто една прелестна огромна белкантова песен, само че също по този начин съдържа доста огромна дълбочина, в която посредством музиката се доближава до това положение на духа.

Считана за връх в стила белканто, „ Норма " се слага рядко даже на огромни подиуми, заради комплицираната за осъществяване музика.

Софийската аудитория ще види в представлението на 1 юли от 19 часа Габриела Георгиева като Норма, Гергана Русекова като Адалджиза, Коста Адреев в ролята на Полионе, Светозар Рангелов ще бъде Оровезо. В „ Норма " взе участие още Иванка Нинова като Клотилде и Красимир Динев като Флавио.

Диригент е Жорж Димитров

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР