В онези месеци на 2020 г., когато всички си стояхме

...
В онези месеци на 2020 г., когато всички си стояхме
Коментари Харесай

Българската платформа „Преоткрий България“ остана в историята

В тези месеци на 2020 година, когато всички си стояхме по домовете, а бранш „ Туризъм “ беше на пауза, се появи забавна концепция, която да поддържа ХОРЕКА бранша в България. А точно, основаването на платформа за директни резервации, която да носи името „ Преоткрий България “.

Идеята беше туристите да могат непосредствено да резервират своята отмора, както и да видят на платформата храните, които се оферират в съответния хотел или ресторант от кои вериги идват, от кои райони, както и по какъв стандарт са създадени. Или накракто: трябваше да бъдат подкрепени освен местата за настаняване, само че и всички български аграрни производители. Защото във всички хотели и къщи за посетители, които се оферират през платформата, трябваше да се предлага единствено българска продукция.

Инициативата беше напълно частна, на компанията МЕТРО, само че нейното име внесе комплициране в обществото, защото се припокрива с името на самодейност на Министерството на туризма за разпространение на България като дестинация, която също се споделя „ Преоткрий България “. И по този начин, доста хора в обществото останаха с усещането, че се приготвя „ държавен booking ”.

Официално платформата стана налична за туристите на 10 юни 2020 година Зад нейното основаване стоят МЕТРО дружно с  огромни български и интернационалните компании, като „ Димитър Маджаров “, „ Загорка “ АД, системата на Coca Cola в България, Procter & Gamble, Mastercard, Пощенска банка, OMV, A1 и DNA. Освен това самодейността получи поддръжка и от няколко държавни институции. Сред тях са Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), сплотяваща представителите на туристическия бизнес в цялата страна, и се употребява с поддръжката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Министерство на туризма и Министерство на стопанската система.

Оказва се обаче, че макар гръмкото оповестяване и огромните заложени цели и очаквания, платформата не е дейна от съвсем две години. Официално „ Преоткрий България ” не е дейна от 1 октомври 2021 година, оповестиха от МЕТРО за Economic.bg. Което значи, че в месеците, когато към този момент хората можеха умерено да пътуват, без ограничавания, платформата към този момент не е била дейна. Според нейните основатели обаче всички цели са реализирани.

Платформата беше основана, с цел да даде опция за разпространение и рестарт на Хорека бизнеса (една от главните ни групи професионални клиенти на МЕТРО България), който пострада най-вече от рестрикциите по време на Коронавирус пандемията. С отпадането на ограниченията и нормализирането на обстановката в сектора потребността от платформата понижа и МЕТРО взе решението да я закрие “, пишат от МЕТРО в отговор на въпроси на Economic.bg.

Към сегашния миг уеб сайтът preotkrii.bg към момента е деен, само че на него се разгласяват само материали, свързани с забавни места в България. Но опция за резервации няма.

Проектът реализира главната си цел – да поддържа Хорека бизнеса в най-несигурния и сложен интервал на Коронавирус. От самото начало декларирахме, че основната цел е да подпомогнем хоспиталити бизнеса да рестартира активността си оптимално бързо и при най-хубави гаранции за здравето на потребителите. Това беше реализирано по най-хубавият метод ”, пишат още от МЕТРО.
Резултати
За интервала, в който платформата е била дейна, т.е. 10 юни 2020 – 1 октомври 2021, са регистрирани 700 ресторанта и 600 хотела. Което е много дребен % на фона на публично записаните над 26 000 места за настаняване в страната (в това число фамилни хотели, стаи за посетители, къщи за гости), по данни от Националния туристически указател.

Уникалните визити дневно са били 1000, а осъществените резервации през платформата за интервала, в който е била дейна, са 6200.

За всичко към основаването на платформата са изхарчени милион и половина лв.. „ Това включва средствата, предоставени на хотелиери и ресторантьори, както и разноски за реклама, медийно отразяване и направа на уеб страницата “, прецизират от МЕТРО.
Сектор „ Туризъм “
Официално Лято 2023 е първото от три годни насам, което минава без безусловно никакви ограничавания, свързани с Коронавирус. И по логиката на основателите на платформата „ Преоткрий България “ всичко към този момент е добре и за рецесия не би трябвало да се приказва. Практиката обаче демонстрира друго.

Слънчев бряг в никакъв случай не е бил в по-добро положение. Но няма туристи, няма по какъв начин и да има “, сподели пред Economic.bg Веселин Налбантов, притежател на хотел в курорта и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БАБХ).

За липса на туристи и пусти улици сигнализират хотелиери и в Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена.

Но за какво ставаме очевидци на това, откакто няколко следващи месеца националната статистика регистрира върхове в бранш „ Туризъм “?

Според сектора аргументите са: неприятна реклама, липса на задоволително тласъци за бизнеса и закъснялото лято.

Дали обаче продължаването на резервационната платформа, която да поддържа бранша по веригата от производителя до крайния консуматор, би помогнала за подобряването на обстановката отвън спешни времена, няма по какъв начин да знаем, тъй като планът е преустановен. А хрумвания и начинания има доста, само че те рядко се осъществят за задоволително дълъг интервал от време, с цел да успеем да отчетем действителни резултати.
 Буреносни облаци над българския туризъм посред лято
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР