В Окръжния съвет на румънския град Гюргево се проведе среща

...
В Окръжния съвет на румънския град Гюргево се проведе среща
Коментари Харесай

Ще получи ли зелена светлина проектът за рестарт на фериботната връзка Русе-Гюргево?

В Окръжния съвет на румънския град Гюргево се организира среща за напредъка по рестарт на фериботната връзка Русе-Гюргево. Областният шеф на Русе Борислав Българинов показа подхванатите стъпки от българска страна, а Думитру Беяну, ръководител на Окръжен Гюргево, съответните такива от румънска.

В полемиката участваха и заместител регионалният шеф Синан Хебибов, префектът на Гюргево Анета Матей, кметът Адриан Ангелеску, както представители на превозвачи от двете страни и всички институции, имащи отношение към проблема.

Фериботът ще бъде употребен само за тежкотоварния трафик, като на този стадий концепцията е да има два кораба. За едно денонощие би трябвало да се обслужват сред 150 и 200 камиона в едната посока. Цялата процедура ще бъде от най-много час и половина.

Самото прекосяване на реката ще бъде в границите на към 30 минути, като още най-вече по толкоз ще лишава натоварването и разтоварването на тировете. Обсъдена бе и концепцията за подготовка на предпроектно предложение за построяването на втори мост над река Дунав при Русе.

Така се цели задаването на съответни механически параметри и избирането на точното място, където ще бъде построено оборудването. Идеята е да се употребяват евросредства и след това предлагането да бъде показано на най-високо държавно равнище в България и Румъния.

Срещата се организира със съдействието на изпълнителния шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус " Лили Ганчева. За Българска национална телевизия тя сподели, че за първи път от доста години се работи толкоз интензивно за намаляването на трафика през Дунав мост и бърз рестарт на фериботната връзка. Пристанището в Русе, както и това в Гюргево, имат опция с дребна метаморфоза да стартират работа, в случай че планът получи зелена светлина.

Автор: Калчо Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР