В Окръжния съд в Плевен е насрочено първо заседание по

...
В Окръжния съд в Плевен е насрочено първо заседание по
Коментари Харесай

Първо заседание по делото срещу автора на чалга версията на песента Моя страна, моя България


В Окръжния съд в Плевен е планувано първо съвещание по дело против създателя на чалга версията на песента на Емил Димитров " Моя страна, моя България ".

Случаят стана известен през август месец предходната година, когато се популяризира версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски-Фараона от Кнежа.

" За мен това дело има две страни. Едната е чисто техническа – нарушаване на Закона за авторско право и правенето на нелицензирана версия на " Моя страна, моя България " без позволение. Но това не е най-големият проблем. Тази ария е приета от милиони българи като всекидневен химн на България и действително моралната страна на въпроса и нейното публично значение са доста по-важни за мен. Тук се поругава нещо българско, нещо изконно, нещо благо ", сподели за Българска телеграфна агенция Димитров-син.

" Самият аз нямам нищо срещу кючека или даден тип темп, или попфолка, който има своите форми, изяви и слушатели, само че не може да се протяга ръка на всичко. Това е безочливо, даже да твърдиш, че ти си създател на тази ария, тъй като си сменил ритъма в нея “, добави той.

Димитров-син акцентира, че тази версия не може да се назова кавър, тъй като преди един кавър да бъде изработен, се дава текст за утвърждение от създателите на песента. " Дори когато превеждаш ария от британски на български език, си длъжен да дадеш българския текст с превод на британски на създателите. Пример за това е вид на " Моя страна, моя България " на японски език. Изпратен ми бе в оригинал японския текст с превод на български и на британски език. Това е естественият метод ", изясни той.

Емил Димитров-син е безапелационен, че в основата на делото не е финансовият аспект и търсено обезщетение. " Това е по-скоро отбрана на всички българи, които пеят тази ария по целия свят по всевъзможни мотиви, действително пазя тяхната обич към България ", сподели той.

Заседанието по делото е планувано за на следващия ден, 16 януари.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР