В Окръжния съд на Видин днес ще бъде прочетена присъдата

...
В Окръжния съд на Видин днес ще бъде прочетена присъдата
Коментари Харесай

След 4 години: Ще има ли наказани за взрива и убитите в Горни Лом?

В Окръжния съд на Видин през днешния ден ще бъде прочетена присъдата за гърмежа във фабриката за муниции, при която починаха 15 души преди 4 години.

На 1 октомври 2014 година при утилизация на противопехотни мини в цех „ Миджур “ във видинското село Горни Лом починаха 15 души – 13 мъже и две дами, а предприятието бе разрушено. 11 от починалите бяха служащи, които са били на промяна.

Почти четири години след гърмежа във видинското село делото за нещастието е на финала. Обвиняемите са четирима, измежду тях има чиновник на Министерство на вътрешните работи и на икономическото министерство. До момента са разпитани близо 200 очевидци, 50 са движимостите лица, а самото дело е 180 тома. Като цивилен ищци по делото са приети към 50 близки и родственици. При гърмежа през 2014 година цех „ Миджур “ е благосъстоятелност на компания „ Видекс “. Дейността на фабриката по това време е произвеждане на взривни субстанции за цивилен цели и утилизация на муниции. Един от обвинените по делото е и притежателят на завода Валери Митков, чийто наследник също умира във гърмежа.

Припомняме, че позабравеният случай още веднъж стана настоящ откакто на 11 юни, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна инспекция на Върховна административна прокуратура /ВАП/.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и постройките на завода принадлежи на „ Миджур манеджмънт кънстракшън “ ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните субстанции, средствата за взривяване и взривни произведения е „ Видекс “ АД - виновен за съхранението и сигурността им.

В сигнал до обвинител №1 от кмета и ръководителя на Общински съвет - Чупрене се оповестява за невземане на ограничения по безвредно запазване на доста количество взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване на територията на цех „ Миджур “, в землището на с. Горни Лом. Взривните субстанции се намират в хранилища на завода „ Миджур “. В сигнала е посочено, че и все още към момента не са изпълнени всички условия за сигурност и са застрашени живота и здравето на популацията. Към сигнала е прибавен и протокол от инспекция, осъществена от Министерство на околната среда и водите, взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи, при която е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР