В около една трета от изборните райони се очаква да

...
В около една трета от изборните райони се очаква да
Коментари Харесай

Промяна в мандатите може да има в 1/3 от избирателните райони

В към една трета от изборните региони се чака да има някаква смяна в броя на мандатите, само че би трябвало да изчакаме и указите на президента, сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова в " Неделя 150 " по.

Нейкова напомни, че се чака издаването на указа на президента Румен Радев за насрочване на изборите, както и указа за наименованията на изборните региони, въз основа на който би трябвало да се реши за броя на мандатите по изборни региони. Не може в един избирателен регион да има по-малко от четири мандата, уточни Нейкова. На база данни от Национален статистически институт за последното броене на популацията ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен регион , само че след издаването на президентските укази, добави тя.

След издаване на указа на президента за насрочване на изборите, ЦИК ще вземе своите решения, ще има и цялостна изясненост каква ще е дължината на бюлетината за машинно гласоподаване, само че ще е такава, че да разреши да бъде отпечатан номерът на партията или обединението, както и преференциален номер, добави Нейкова. Според нея евентуално ще е по-дълга от досегашната квитанция, само че няма да е 50-60 см.

Бюлетината за машинно гласоподаване би трябвало да наподобява по този начин, както законодателят планува, сподели още Нейкова и изясни, че откакто гласоподавателят гласоподава с машина и удостовери гласа си, машината би трябвало да отпечата бюлетина. Върху бюлетината би трябвало да е изписан съответният избор, гласоподавателят би трябвало да я сгъне по метод, по който не се разрешава да се разкрие тайната на вота, а член на секционната изборна комисия би трябвало да сложи щемпел на гърба на бюлетината.

ЦИК няма да прави демонстрации или някаква акция, с цел да убеждаваме обществото в законова процедура, която ние изпълняваме като правоприлагащ орган, сподели още Нейкова. Когато има смяна в софтуера за гласоподаване - като този път ще се наложи смяна поради нуждата от смяна на досегашната квитанция, предвид на това би трябвало да бъде премината законовата процедура за засвидетелствуване на сходството на софтуера с техническата спецификация. Това засвидетелствуване би трябвало да се извърши от Министерството на електронното ръководство и Българския институт за стандартизация. В процеса по засвидетелствуване имат право да получат достъп до изходния код и документите представители на български партии и обединения, на Българска академия на науките, сподели още Нейкова.

Попитана какъв брой ще костват изборите, Нейкова сподели, че този въпрос ще получи отговора си с приемане на план-сметката от Министерския съвет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР