В около 1/3 от изборните райони на страната се очаква

...
В около 1/3 от изборните райони на страната се очаква
Коментари Харесай

В 1/3 от изборните райони се очаква промяна в броя на мандатите - Политика

В към 1/3 от изборните региони на страната се чака да има смяна в броя на мандатите, които всеки от тях излъчва за Народното събрание. Промяната се дължи на новите данни от преброяването на популацията през 2021 година, резултатите от което бяха оповестени след провеждането на последните парламентарни избори и ще окажат въздействие на идните на 2 април. Прогнозата направи ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНР.

" Първо би трябвало да бъде публикуван декрет на президента за насрочване на изборите. След това чакаме неговия декрет, с който той ще дефинира наименованията и границите на изборните региони, въз основа на което би трябвало да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни региони ", посочи тя.

Ще бъдат съобразени няколко условия:

" Едното е наредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена, според която не може в един избирателен регион да има по-малко от четири мандата, тъй че изборни региони с по-малко от четири мандата няма да има. След това въз основа на данните на Националния статистически институт на база на резултатите от последното броене на популацията, които към този момент са предоставени на ЦИК, ние ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен изборен регион. Имаме подготвеност с това, само че би трябвало да се случат предходните дейности, свързани с издаване на укази на президента, с цел да можем да обявим това решение. Най-общо бих споделила, че в към 1/3 от изборните региони се чака да има смяна в броя на мандатите. Очаквам, че през идната седмица ще бъде реалност и това решение на ЦИК ".

Нейкова разяснява, че когато изборите са постоянни - един път на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно обмисляне на разяснителната акция и на образованието на членовете на секционните изборни комисии.

" Работата постоянно е доста както за ЦИК, по този начин и за всички останали изборни комисии, само че сякаш в последните две години сме в непрестанен режим на работа, поради честото производство на избори. Понатрупахме опит и постоянно сме в подготвеност да чакаме във всеки един миг производство на избори. Не го споделям от положителната страна, защото когато изборите са постоянни, да вземем за пример за народни представители – един път на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно обмисляне да вземем за пример на образованието и разяснителната акция. Винаги в навечерието на избори се оказваме с промени в изборното законодателство и би трябвало в доста незабавен порядък ЦИК да провежда тези действия. Слава Богу, мисля, че до момента изборите са се провеждали и дали гласоподавателите ще гласоподават считам, че не е според от изборната администрация, а в акцията на участниците в изборите, които би трябвало да убедят всички нас да отидем до урните в изборния ден. "

Тя уточни, че бюлетината за машинното гласоподаване би трябвало наподобява по този начин, както законодателят планува:

" След като гласоподавателят гласоподава с машина и удостовери своя глас, би трябвало да се отпечата от машината бюлетина, върху която е изписан отразеният избор, след което би трябвало да се сгъне по метод, който не разрешава да се разкрие тайната на вота и да се сложи на гърба щемпел от секционната изборна комисия ".

На електронната бюлетина ще са изписани номерът на партията или обединението и вероятно номера на преференцията, в случай че гласоподавателят е показал такава.

Вероятно електронната бюлетине ще е малко по-дълга от сегашната квитанция, но никога не можем да приказваме за бюлетина за машинно гласоподаване от порядъка на 50-60 см, каквато е всекидневно дължината на една хартиена бюлетина, посочи Нейкова.

По мотив витаещото напрежение ще има ли, няма ли да има в точния момент хартия тя успокои - хартия ще има.

Членовете на СИК ще получат заплащане, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата. То е " към 195 лв.. При към 85 лв., които са получавали на последния избор през октомври. Но дано освен възнаграждението да бъде мотивация, а и отговорността към изборния развой ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР