В оден басейн, разположен близо до Мъртво море в библейския

...
В оден басейн, разположен близо до Мъртво море в библейския
Коментари Харесай

Библейски апокалипсис край Мъртво море: малък воден басейн се обагри в кървавочервено

В оден басейн, ситуиран покрай Мъртво море в библейския район Моав – днешна Йордания – мистериозно се оцвети в кървавочервено. Йорданското министерство на водите и напояването взема проби от водата, с цел да се открият аргументите за тревожния феномен, който към този момент е непонятен.

Снимки на алената вода провокираха възторг в обществените мрежи ,

защото кървавочервените води имат огромно значение в Стария завет като една от 10-те язви, които Бог изпраща против египетския фараон, с цел да освободи евреите от иго.

A pool of water near the was found to be red recently, with the Jordanian Water Ministry sending technical teams on Saturday to take samples and find out why the pool was red.
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post)
Според библейския роман, Бог трансформирал водите на река Нил в кръв, която умъртвила рибата в реката и не разрешавала на египтяните да пият вода, в първата от 10-те язви, пристигнали като наказване за фараона, поради отхвърли му да освободи еврейските си плебеи.

Източното крайбрежие на Мъртво море, където се намира кървавочервеното езерце, е и

мястото, където са се намирали двата древен града Содом и Гомор преди да бъдат унищожени от Бог ,

тъй като в тях живеели „ най-нечестивите “ хора.

Но макар че повода за мистериозните кървави води към този момент остава незнайна, съгласно представителя на министерството на водите и напояването на Йордания Омар Саламех има няколко теории за какво лагуна, изолирана от прясна вода, може ненадейно да промени цвета си.

Директорът на земеделието в Южната котловина на Йордан Ясин ал-Касасбех сподели пред Roya News, че това събитие се среща в езера наоколо до морета заради съществуването на избран тип бактерия и червени водорасли, които обичат солеността, която трансформира цвета си с съществуването на слънчева светлина. Но това не изяснява за какво водата внезапно стана алена, до момента в който други басейни не са посочили същото събитие, изключително като се има поради, че района се радва на безоблачно небе съвсем целогодишно.

Dead Sea pool turns BLOOD RED via
— Carmine Sabia (@CarmineSabia)
Други представители на управляващите споделиха пред Israel Today, че съществуването на стоманен оксид във водата може да изясни странната смяна на цвета, само че още веднъж не дадоха пояснение по какъв начин стоманеният оксид би могъл да се окаже в басейна и

за какво смяната на цвета е станала по този начин бързо .

Междувременно Сахр Ал-Нусур, началник на Йорданския геоложки профсъюз, заяви за новините на Ал Гад, че аленият цвят може да е породен от прибавянето на субстанции от хората. Тази позиция се споделя от доста йорданци, които упрекват държавното управление, че е прикрило източник на замърсяване или е употребило басейна като бунище за отпадъчни химикали.

Мъртво море е солено езеро, ситуирано в юдейската пустиня на юг на Израел, граничещо с Йордания на изток. С произхода си от преди към 4 млн. години, той е един от най-солените водни басейни на Земята и е най-ниската точка на земята.

Високото му равнище на соленост – много над 30% – значи, че водите му са извънредно богати на минерали, а изгодите за здравето от къпането в Мъртво море от дълго време се популяризират, въпреки че то е толкоз солено, че водата не може да поддържа морския живот.

Установено е, че хората с респираторни болести, като муковисцидоза, наподобява се възползват от нарасналото атмосферно налягане в района, до момента в който температурата, влажността и минералите на водата го вършат идеална среда за лекуване на кожни проблеми. Предполага се също, че лечението с тиня от Мъртво море облекчава болката при пациенти с остеоартрит на коленете.

Мъртво море обаче е свило размерите си фрапантно през последните години, най-вероятно заради изменението на климата.

Dead Sea, Jordan
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР