В очите на Урсула фон дер Лайен в следващата Европейска

...
В очите на Урсула фон дер Лайен в следващата Европейска
Коментари Харесай

Комисията на Фон дер Лайен: високи амбиции и странни позиции

В очите на Урсула фон дер Лайен в идната Европейска комисия ще има баланс на половете, тя ще бъде " геополитическа " и ще работи като " страж на мултилатеризма ".

Може би уместно за комисия, ръководена от някогашен немски министър на защитата, тя също така ще бъде мощно отбранителна – с изпълнителен зам.-председател за битката против климатичните промени, втори за битката с корпоративната надмощие на американските софтуерни колоси, и други, отдадени на отбраната на " нашия европейски метод на живот " и на " една по-силна Европа в света ", написа " Политко ".

Фон дер Лайен, първата жена ръководител на институцията, показа екипа си от комисари през вчерашния ден. В него има исторически, съвсем съвършен баланс на половете, като дамите са 13 от общо 27 еврокомисари. В бъдещата комисия ще има позиции, замислени да се оправят със незабавни политически провокации, някои с неуместно амбициозни, даже помпозни наименования.

Маргрете Вестегер от Дания ще е изпълнителен зам.-председател по " Европа в цифровата ера ", а Валдис Домбровскис, някогашен латвийски министър председател, ще бъде изпълнителен зам.-председател " по стопанската система в полза на хората ".

Номинираните от Фон дер Лайен би трябвало да бъдат одобрени от Европейския парламент и за някои от тях се обрисува изпитът да е непоколебим поради изказванията за техни нарушавания в предишното. Например Силви Гулар от Франция, която бе разпитана от френската полиция по случай със корист с еврофондове, Рована Плумб от Румъния, забъркана в корупционен случай през 2017 година, и полякът Януш Войчеховски, разследван от Европейската работа за битка с измамите.

Ще има общо осем зам.-председатели на Европейската комисия – трима изпълнителни зам.-председатели, като холандецът Франс Тимерманс е избран за " пръв зам.-председател ", който ще замества Фон дер Лайен при неявяване, и още петима зам.-председатели.

При оповестяването на екипа й Фон дер Лайен акцентира, че ранговете и старшинството не са нейни цели. " Имаме конструкция, която се концентрира върху задания, не върху йерархии ", сподели тя пред кореспонденти в Брюксел. " Трябва да можем да дадем решения на най-важните въпроси бързо и уверено. Искам тази Европейска комисия да бъде гъвкава, съвременна ", добави Фон ддер Лайен, определяйки я като " геополитическа Комисия " и " страж на мултилатеризма ".

Сред номинираните има 13 дами – скок спрямо досегашната Еврокомсия, в която дамите бяха осем, и голяма смяна в институцията, в която сред 1985 и 1988 няма безусловно никакви дами.

Огромните отговорности, като отбраната на европейския метод на живот, идват с къде-къде по-земна компенсация. Ако бъдат утвърдени, комисарите ще получават съществена заплата от минимум 270 хиляди евро на година, плюс надбавки, като тези на високопоставени позиции ще получават още повече.

Предложените от Фон дер Лайен позиции отразяват някои много амбициозни цели.

Тимерманс да вземем за пример ще дава отговор за " европейска зелена договорка ", целяща да укрепи политиките на Европейски Съюз за битка с климатичните промени.

Вестегер освен ще дава отговор за дигитализацията, само че и ще резервира сегашната си позиция на комисар по конкуренцията, която й навлече рецензии от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, наричащ я " данъчна дама ".

В ослепителен контрастност с Комисията " Юнкер ", дамите в този момент ще са на доста от най-могъщите позиции.

Например Вера Йоурова от Чехия, която ще бъде зам.-председател за полезностите и прозрачността, Гулар, някогашен френски министър на защитата, ще поеме портфолиото за вътрешния пазар и ще надзирава Генерална дирекция, отговаряща за защита, промишленост и Космос. Хърватката Дубравка Шуица, някогашен кмет на Дубровник, ще е зам.-председател за демокрацията и демографията, а Кадри Симсон от Финландия – еврокомисар по енергетиката.

 Вера Йоурова
© Associated Press

Вера Йоурова

Изборът на Йоурова, представител на една от страните от Вишеградската група, има особено значение, поради към момента тлеещото напрежение сред Брюксел и две от тези страни (Полша и Унгария) поради проблеми с върховенството на закона и демокрацията.

Фон дер Лайен наподобява изпрати обръщение и към Англия като номинира Фил Хоган от Ирландия, до момента комисар по земеделието, за търговски еврокомисар. Така той ще стане лицето на масата за договаряния, в случай че и когато Англия успее да реализира Брекзит и стартира диалози с Европейски Съюз за ново комерсиално съглашение.

Сред другите мъже в екипа, Жозеп Борел сега испански външен министър, ще бъде висш представител за външната политика, решение, взето от Европейския съвет.

Бившият италиански министър председател Паоло Джентилони ще дава отговор за стопанската система, а Дидие Рейндерс, сега външен министър на Белгия, ще заеме поста на Йоурова и ще бъде еврокомисар по правораздаването.

Разместване

Предлагайки осем зам.-председатели, в това число и трима изпълнителни зам.-председатели, Фон дер Лаейн безспорно ще се изправи пред въпроса дали е основала Колеж с прекалено много шефове, изключително откакто реши Домбровскис да е трети изпълнителен зам.-председател - нещо, което водачите на Европейски Съюз не предвиждаха, когато я предложиха за правоприемник на Жан-Клод Юнкер през юли.

Тогава водачите предложиха по-висши позиции за Тимерманс, социалдемократ, и за Вестегер, подкрепяна от либералите, като част от деликатно създаден пакет за управителните постове, който да балансира това, че Европейската национална партия поема председателския пост.

 Валдис Домбровскис
© Reuters

Валдис Домбровскис

Но в отговор на въпрос на " Политико " Фон дер Лайен сподели, че Съветът не е определил никой от Централна и Източна Европа за лидерска позиция и тя е трябвало да реши това, издигайки Домбровскис. Отбеляза, че ръководителите на Комисията, Съвета и Парламента съставляват главните проевропейски групи (дясноцентристката Европейска национална партия, лявоцентристката Социалисти и демократи и демократичната " Обнови Европа " ), и че всяка от тези три партии има по един изпълнителен зам.-председател в Европейска комисия. " Като ръководител съм свободна да реша. Това направих ", добави тя.

Позициите в оферти от нея лицей на комисарите са фокусирани повече върху политически тематики и не толкоз върху отразяването на отделите на Комисията (познати като генерални дирекции).

От всички изобретателни и необикновени трофеи, които Фон дер Лайен предложи, може би най-любопитна е тази на зам.-председателя за " отбрана на европейски метод на живот " Маргаритис Схинас от Гърция.

 Маргаритис Схинас
© European Commision

Маргаритис Схинас

Фон дер Лайен изясни, че Схинас би трябвало да дава отговор за миграцията, в това число за пораждащата съществени разногласия смяна на разпоредбите на блока за даване на леговище.

Решението й обаче провокира дискусия. " Надяваме се, че ръководителят Фон дер Лайен не вижда несъгласие сред поддръжката за бежанците и европейските полезности ", сподели съпредседателят на групата на Зелените в Екологичен потенциал Ска Келер. Нейният английски сътрудник от групата на социалдемократите Клод Мораес съобщи, че наименованието поражда същински проблем измежду групата му и сподели, че сектор с сходно име не може да съществува.

Под напън

Пресконференцията на Фон дер Лайен през вчерашния ден бе най-дългото й обществено показване след утвърждението й от Европарламента през юли.

Тя отговаряше свободно на въпроси на британски, френски и немски език. Единственото й недоволство бе, че някои кореспонденти задаваха толкоз доста въпроси, от време на време с по няколко елементи, че не постоянно успяваше да ги наблюдава.

Макар някои въпроси да бяха за по-широките й цели за Европейски Съюз, огромна част се отнасяха за обособени претенденти. Тя бе питана няколко пъти за поляка Войчеховски. По думите й следствието на ОЛАФ против него е без значение и ще протече обикновено. Това обаче евентуално не бе изключително комфортен въпрос за бъдещия ръководител, против която към момента се води парламентарно следствие за метода, по който министерството на защитата на Германия е раздавало апетитни поръчки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (482)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР