В очакване на ваксината у нас, Агенцията за лекарства на

...
В очакване на ваксината у нас, Агенцията за лекарства на
Коментари Харесай

Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии

В очакване на имунизацията у нас, Агенцията за медикаменти на Съединените щати огласи първия документ, в който са разказани страничните резултати от имунизацията на " Пфайзер " и " Бионтех ", тествана измежду 43 хиляди доброволци с друг здравен статус.

Страничните резултати като зачервяване на мястото на мястото на слагането на инжекцията или краткосрочната болежка се срещат и при други ваксини и не вършат имунизацията против ковид рискова, тя е новаторска и ефикасна, съобщи в „ Тази заран " проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния имунизационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив. Ваксината против ковид не би трябвало да се слага на хора с тежки алергии и такива, които сега прекарват остри инфекции, в това число и COVID-19, съобщи тя. Според нея имунизацията не би трябвало да се ползва при хора с остра инфекции, в това число с COVID-19 и други респираторни болести. Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е нараснал, сподели проф. Мурджева. Ваксините се слагат на хора в положително здраве, това се прави и при дребните деца. Тези ваксини за Коронавирус не би трябвало да вършат изключение от това предписание, сподели още тя.

Що се отнася до обстановка, в която човек към този момент се е ваксинирал, а навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен стадий, проф. Мурджева сподели, че това са хипотези и във етапите на изпитване на другите ваксини няма никакви данни за такива резултати. Когато вършим този избор, би трябвало да оценяваме съотношението полза-риск. Ваксините са регистрирани, минали са проби - изгодата неимоверно е по-голяма, в сравнение с възможните опасности, това е потвърдено. Всички останали сюжети са в границите на хипотезите.

Риск има също и за хората с по-обострени хронични и имунни болести, по тази причина тези случаи би трябвало да се преценят самостоятелно с присъединяване на персоналния доктор, посъветва още проф. Мурджева. Според нея преболедувалите ковид могат също да се имунизират след петия месец, когато антителата в организма им стартират да спадат.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР