В очакване на това да видим дали и как ще

...
В очакване на това да видим дали и как ще
Коментари Харесай

Необичайната клауза, отдалечаваща Мбапе от Мадрид

В очакване на това да забележим дали и по какъв начин ще може да завърши футболният сезон около пандемията от COVID-19, отсрочила за следващата година Евро 2020, всички очи през идващото лято ще се насочат към една фигура: Килиан Мбапе.

Френският нападател е огромната цел на Реал Мадрид и изключително на неговия президент Флорентино Перес, който остави Кристиано Роналдо да си тръгне, без да му е намерил съответен заместител във връзка с вкарването на голове – слабия пункт в тима на Зинедин Зидан. Друг французин – Карим Бензема, продължава да играе чудесно, само че силата му е по-скоро като втори нападател, а не водещ изпълнител. Винисиус Жуниор пък демонстрира огромно заричане за бъдещето, но въпреки всичко не е характерен голаджия.

Макар че, и разумно, интервенцията се обрисува мултимилионна и при все това се знае, че Перес постоянно е избягвал директен конфликт с катареца Насер Ал-Келаифи от Пари Сен Жермен, не парите или връзките на върховете на управленията биха били основната спънка да забележим Мбапе с белия екип.



Както осведоми френският ежедневник „ Екип “, нападателят пристигна преди две години в ПСЖ като преотстъпен и с новаторска уговорка за откупуване на спортните му права. Тя бе планувана за осъществяване на критериите на Финансовия феърплей около огромното ръсене за измъкването на Неймар от Барселона. След края на първия сезон чартърен клубът от столицата заплати на Монако 145 млн. евро и взе Мбапе за непрекъснато.

Оставащите 35 млн. от общо уговорените 180 млн. евро би трябвало да се изплатят при два случая, които от Монако изобщо не се пробваха да скрият. Първият е продажба на Мбапе преди края на контракта му с парижани на 30 юни 2022 година. Вторият е възобновяване на договора му за още време напред. Ще рече, че Монако не би получил тези оставащи 35 млн. евро единствено в случай че френският национал остане свободен сътрудник след две години – нещо, което е мъчно да си представим поради събитията.



Що се отнася до претенциите на играча, приказва се, че той ще желае да е най-добре платеният в състава (затова е повече от несъмнено, че Реал Мадрид ще опита да се освободи от голямата заплата на Гарет Бейл) и да се изплаща бонус всеки месец за заплатите на неговия иконом, водач, готвач и бодигард (така стори и при подписването с ПСЖ). Не е за отписване и опцията да изиска 50 летателни часа с частен аероплан, както настоя пред Ал-Келаифи. Както разказва този вид футболисти Марсело Биелса, предивременните милионери с типичните им прищявки.

Има обаче една уговорка в контракта на младия суперталант, която е толкоз необикновена, че напряко наподобява немислимо Мадрид да я одобри. Особено пък президент като Флорентино Перес, който отдава толкоз малко значение на фигурата на треньора. Ще ви се стори необикновено, само че в договора на момъка написа, че… неговият татко може да го тренира. Това се случи да вземем за пример, когато нападателят получи травма и се наложи да организира самостоятелни занимания. Представете си единствено всеобщата изненада на членовете на треньорския щаб, когато разбрали за това и, което е по-лошото, че не могат да сторят нищо по въпроса. Така де, щом е записано в договора…

Уилфрид Мбапе, както се споделя родителят на суперзвездата, е бил футболист и след това 25 години е упражнявал юношите младша възраст на Семеен кодекс Бонди – клуба, в който направи първите си стъпки във футбола през 2004 година дребният Килиан. През 2013-а, 14-годишен, надареният стрелец се причисли към юношеските обединения на Монако и единствено две години по-късно дебютира при мъжете. Много, и с право, се приказва за бащата на Неймар, само че както виждате, този на Мбапе не му отстъпва доста.





Предимството тук е, че до момента в който в Мадрид продължава да работи като старши треньор Зинедин Зидан, бащата и най-много самият Килиан мъчно имат очи да изискат нещо сходно. Преди няколко дни футболистът описа пред „ The Players Tribune “ за едни изкарани преди години проби при „ белите “: „ Зидан ни посрещна на паркинга. Поздравихме се и той ми предложи да ме изведе на терена да упражнявам. Аз единствено си мислех: „ Леле, аз съм в колата на Зидан! Аз, Килиан от Бонди! Това не е истина, несъмнено сънувам! “.

Е, същото нещо несъмнено пък са си мислели треньорите на ПСЖ, когато са видели Мбапе да тренира под управлението на… своя татко.
Кике Марин, „ Ел Конфиденсиал “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР