В очакване на предстоящата само след няколко седмици годишна среща

...
В очакване на предстоящата само след няколко седмици годишна среща
Коментари Харесай

Банката на БРИКС призовава държавите да зарежат долара

В очакване на идната единствено след няколко седмици годишна среща на върха на съюза, Банката на БРИКС прикани разрастващите се страни да се откажат от щатския $.

Дилма Русеф, ръководител на Новата банка за развиване на БРИКС, акцентира, че тези страни би трябвало да дадат приоритет на локалните си валути.

Неотдавна Русеф се срещна с съветския президент Владимир Путин, с цел да обсъдят политиките на банката и националните валути. По време на срещата тя увери, че няма спънки разрастващите се страни да правят търговия, употребявайки националните си валути, като по този метод продължи напъните на блока да понижи зависимостта си от щатския $.

През тази година блокът БРИКС се трансформира в важен състезател на геополитическата сцена, като ясно се концентрира върху две съществени цели: поощряване на икономическия напредък и понижаване на зависимостта от $.

Тези цели наподобява се допълват взаимно, защото блокът интензивно предизвиква потреблението на националните валути за усилване на търговията и подкрепяне на съответните стопански системи.

Русеф акцентира, че разрастващите се страни би трябвало да се въздържат от потреблението на зелените пари и вместо това да одобряват личните си валути. Тя показа това мнение с Путин по време на неотдавнашната им среща, която се състоя преди идната двудневна годишна среща на върха, планувана за 22 август в Йоханесбург.

Акцентът на блока върху националните валути е явен и би трябвало да продължи, защото разрастващите се страни се стремят да се причислят към БРИКС, допринасяйки за световните старания, в посока дедоларизация.

Путин осведоми Русеф, че разплащанията в национални валути се усилват. Освен това той призна ролята на банката в подпомагането на тези старания. Очаква се на идната среща на върха да се надгради тласъкът към по-широко потребление на националните валути, както и да се прегледат критериите за разширение на блока.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР