В очакване на новата академична година, която започва на 9

...
В очакване на новата академична година, която започва на 9
Коментари Харесай

В Египет ще ваксинират студенти срещу коронавирус

В очакване на новата академична година, която стартира на 9 октомври, в Египет стартира имунизацията против ковид на учащите се в университетите и висшите институти. Това оповестява онлайн изданието на списание „ Иджипт тудей “, представено от Българска телеграфна агенция.

Здравният министър Хала Зайед разгласи, че имунизацията на студентите ще се прави в 1100 пункта на територията на цялата страна, като 270 от тях са пригодени за задачата юношески центрове.

По време на видео среща с представители на египетското Министерство на здравеопазването и ръководители на лечебни заведения Зайед настоя за основаване на организация, при която студентите да получават есемес с датата и мястото за имунизация до 24 часа след онлайн регистрацията им. По думите й в младежките центрове регистрация може да се направи и на място.

Всички учащи се в египетски университети ще получат безвъзмезден имунизационен документ с QR код.

Скоро се чака да стартира да действа мобилното приложение „ Египетски здравен паспорт “, в което имунизационният статут ще бъде обозначаван с цветове. Зелено - за приключен цикъл на имунизация, жълто - за една сложена доза и алено - за липса на имунизация.

През пролетта северноафриканската страна разгласи, че възнамерява да имунизира четиридесет милиона души до края на 2021 година. Според последните данни, досега ваксина са получили тринадесет милиона.

702 са новите случаи на ковид в Египет в понеделник, съгласно формалната статистика, с което общият им брой от началото на пандемията доближава 302 327. Починалите след заразяване с инфекцията за последното денонощие са 37, общо - 17 224. 588 души са изписани от болница, с което общият брой на оздравелите става 255 059.

Страната минава през четвъртата вълна на пандемията, като броят на новите случаи на ден е 10 пъти по-голям от този в края на месец юли. Според здравното министерство формалните данни евентуално съставляват към 10 % от действителните случаи.

Властите разискват стягане на противоепидемичните ограничения. В момента заведенията за хранене, кафенетата, магазините и моловете работят при 75 % от потенциала си. В заведенията е неразрешено предлагането на наргилета, религиозните събирания са неразрешени, а сватби могат да се организират единствено навън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР