В обучение за работа в мултикултурна среда по метода Учители

...
В обучение за работа в мултикултурна среда по метода Учители
Коментари Харесай

Великотърновски учители се обучаваха за работа в мултикултурна среда

В образование за работа в мултикултурна среда по метода „ Учители образоват учители ” участваха учители от ОУ „ Бачо Киро ”, Велико Търново. То се организира в Обединено учебно заведение „ Петко Р. Славейков ”, с. Джулюница. Обучението е част от дейностите по план „ Винаги разнообразни, само че постоянно дружно ”, който се финансира от Центъра за обучение и интеграция на деца и възпитаници от етнически малцинства. Проектът ще се осъществя в границите на 2 години в ОУ „ Бачо Киро “ гр. Велико Търново и ОУ „ П. Р. Славейков “ с. Джулюница. Сформирани са 6 групи за извънкласни действия в 3 посоки: Гражданско обучение, Изкуства и Спорт, от които 4 във великотърновското учебно заведение и 2 в учебно заведение „ П. Р. Славейков ”. Ръководители на групите по плана са: Даниела Александрова, Стиляна Стоянова, Ружа Стефанова, Игор Христов, Даниела Христова и Веска Колева.

Приоритет за плана е „ Развиване на действия, гарантиращи равния достъп до качествено обучение за децата и учениците от етническите малцинства, в това число и за превъзмогване на сегрегацията и вторичната сегрегация на децата и учениците от етническите малцинства ”. Проектът „ Винаги разнообразни, само че постоянно дружно “ е ориентиран към основаване на условия за взаимни просветителни действия на възпитаници с друг етнически генезис, провокиращи позитивна настройка към другата културна специфичност и стимулиращи междукултурното схващане и другарство в ОУ „ Бачо Киро “ В. Търново и ОУ „ П. Р. Славейков “ с. Джулюница.

Една от задачите е както да бъде изграждана уютна, доброжелателна и предразполагаща учебна среда за разрастване на креативния капацитет на участниците, по този начин и за повишение на просветителните резултати на учениците от етническите малцинства. Акцентът се слага върху потребности от интелектуално и обществено развиване на обособения възпитаник.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР